Piata de capital se afla in cadere libera, sedinta de tranzactionare de ieri consemnand noi scaderi de proportii pe toate segmentele. In fruntea deprecierilor se afla chiar indicele ROTX, care ne reprezinta pe piata internationala, cu o scadere de 7,
Piata de capital se afla in cadere libera, sedinta de tranzactionare de ieri consemnand noi scaderi de proportii pe toate segmentele. In fruntea deprecierilor se afla chiar indicele ROTX, care ne reprezinta pe piata internationala, cu o scadere de 7,01 la suta. Indicii BET-C si BET au inregistrat caderi de aceeasi amploare, si anume 6,97 la suta, respectiv 6,88 la suta. Nici SIF-urile nu au stat prea bine, desi au raportat rezultate financiare foarte bune si au in vedere majorarea pragului de detinere. Acest segment a scazut cu 6,33 la suta, coborand la pragul de 24.321,32 puncte. Lichiditatea bursiera continua sa fie ridicata, cifrandu-se la 379,4 miliarde lei, ceea ce denota o presiune mare la vanzare. Ca atare, doar trei emitenti au inregistrat cresteri de curs, nesemnificative insa si pe fondul unei lichiditati modeste. MJ Maillis s-a apreciat cu 4,50 la suta pana la 41.800 lei pe actiune, Amonil, cu 1,64 la suta pana la 495 lei pe actiune si Bermas, cu 1,10 la suta, inchizand cu 36.900 lei. Sectorul industrial s-a clasat in topul scaderilor in sedinta bursiera de ieri, cu Sofert cap de afis. Actiunile acestui emitent au scazut cu 14,39 la suta, inchizand la 171 lei fiecare, urmat de Armatura cu o depreciere de 12,88 la suta, ultima cotatie fiind de 5.750 lei pe actiune. Dintre societatile cu lichiditate ridicata, cea mai mare variatie negativa au inregistrat titlurile Bancii romane pentru Dezvoltare, de 9,82 la suta pana la 50.500 lei fiecare.
Actiunile SNP au scazut la randul lor, destul de serios, cu 8,24 la suta, ultimul pret fiind de 3.900 lei. SIF-urile s-au depreciat in corpore, cu SIF Oltenia in frunte.
Actiunile societatii au coborat la 12.400 lei, in scadere cu 8,15 procente. Cel mai tranzactionat emitent a fost si ieri Banca Transilvania, cu un rulaj de 106,3 miliarde lei pe fondul deprecierii cursului cu 6,5 la suta, urmata de Rompetrol Rafinare, cu tranzactii in valoare de 51,6 miliarde lei.
Analistii bursieri nu se pot pune de acord, insa, asupra a ceea ce a determinat acest trend descendent pe piata de capital. "Nu se poate spune clar ca este o schimbare de trend. Piata a fost influentata de indecizia Guvernului cu privire la data intrarii in vigoare a noului Cod fiscal - 1 mai sau 1 aprilie.
Nu stim cat din evolutia bursei se datoreaza acestui factor si cat situatiei economice a companiilor sau influentei altor elemente", a declarat directorul companiei de intermediere Ieba Trust, Marius Plugaru.
La randul sau, Alin Brendea, director de operatiuni la SSIF Prime Transaction, considera ca investitorii s-au panicat vazand scaderea continua a bursei si au inceput sa vanda. Un alt scenariu posibil ar fi ca speculantii asteapta momentul prielnic, scaderea pana la minimum posibil, pentru a intra pe piata si a cumpara. Pentru perioada urmatoare, Brendea nu exclude ca piata sa-si revina la fel de brusc cum a si scazut.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.