Sustinator de marca, in campania electorala, a reformei fiscale, surprinzator, senatorul liberal Varujan Vosganian s-a lepadat de cota unica promovata de Ministerul Finantelor. O declaratie contradictorie care provoaca confuzie in mediul de afaceri.

Sustinator de marca, in campania electorala, a reformei fiscale, surprinzator, senatorul liberal Varujan Vosganian s-a lepadat de cota unica promovata de Ministerul Finantelor. O declaratie contradictorie care provoaca confuzie in mediul de afaceri.
Cu riscurile de rigoare. Romania va reveni in viitor la sistemul progresiv de impozitare, care este propriu unei economii asezate, dar deocamdata cota unica de impozitare este solutia optima, a declarat, ieri, Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget, finante, banci din Senat.
"Sistemul progresiv nu poate sa fie aplicat intr-o economie unde salariul minim net este de mai putin de 200 de euro. Impozitarea cu 25% a unui astfel de venit ne impinge in afara Europei", a precizat Vosganian. O astfel de abordare a problemei a venit ca o manusa reprezentantilor PSD. Opinia sa a fost impartasita si de presedintele Comisiei de buget, finante, banci din Camerei Deputatilor, Mihai Tanasescu. "Tarile europene care aplica un astfel de sistem de impozitare nu sunt privite cu ochi buni de Uniunea Europeana. Astfel, la nivelul institutiilor europene se are in vedere adoptarea unui acquis comunitar de reglementare a taxarii", a mentionat Tanasescu.

Impozitul mic e atractiv pentru investitori

In sedinta Senatului din 27 ianuarie anul curent, Ionut Popescu sprijinea cota unica, spunand ca "salariatii au lefuri mari daca exista investitii. Cota unica sprijina mediul de afaceri, pentru ca pana la urma aceasta reducere de impozite reprezinta, practic, reducerea impozitelor pe munca. Profitul este al intreprinzatorului, salariul este al salariatului. Multe companii care doreau sa investeasca in zona central si est-europeana se uita acum foarte insistent catre tara noastra. N-are rost sa ne ascundem, exista o concurenta intre tarile din fostul bloc comunist pentru atragerea investitiilor straine.
Nici o tara din aceasta zona sau de oriunde altundeva, pana in Statele Unite, nu se poate dezvolta fara a atrage investitii masive ale intreprinzatorilor autohtoni, dar si ale investitorilor straini.

Si totusi, impozitul unic pe salarii da semne de reusita

In urma alinierii impozitelor pe salarii la 16%, unde veniturile bugetare din aceasta sursa au coborat in luna ianuarie cu 2,2%, luna trecuta tendinta descendenta s-a incetinit in urmatoarea luna pana la 0,4% si a continuat sa scada si luna aceasta.
Pe cote diferentiate, veniturile bugetului general consolidat au fost estimate de fostul Guvern la 815.829 miliarde lei, in scadere cu 0,3 puncte procentuale ca pondere in PIB fata de 2004. Impozitul pe profit a fost insa calculat la 19%, iar sistemul de impozitare a salariilor era unul progresiv, cu o cota maxima de 38%. Pe de alta parte, s-a renuntat la scaderea cu doua puncte procentuale la angajat si angajator a CAS-ului.

Stefan Varfalvi, vicepresedinte UGIR: E o brambureala totala

Stefan Varfalvi, vicepresedintele UGIR: "In momentul de fata guvernantii nu au nici un fel de strategie financiara nici pe termen scurt, nici pe termen lung. Au facut o promisiune electorala care a trebuit sa fie respectata, iar acum reusesc sa gaseasca o solutie valabila pentru rezolvarea problemei. E o brambureala totala. Pericolul major si demonstratia clara o reprezinta faptul ca nici macar Codul Fiscal nu mai e respectat. Nu stiu ce a gandit Vosganian cand a facut acest anunt. In momentul de fata, Ministerul de Finante pare a fi lipsit de orice logica. Sunt incercari pompieristice de a raspunde la diverse presiuni".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.