Adoptarea unei noi masuri administrative de restrictionare a creditelor de consum sau ipotecare nu isi are rostul, deoarece creditele neperformante sunt la un nivel acceptabil, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele Asociatiei Rom

Adoptarea unei noi masuri administrative de restrictionare a creditelor de consum sau ipotecare nu isi are rostul, deoarece creditele neperformante sunt la un nivel acceptabil, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea.
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a dezvaluit, marti, ca FMI a recomandat BNR, cu ocazia vizitei delegatiei romane la Washington, sa inaspreasca o parte din conditiile de "calificare" la un credit ipotecar.
"Comunitatea bancara nu are motive de ingrijorare legate de creditul de consum si cel ipotecar in zona populatiei. De aceea nu cred ca ar trebui luate masuri pentru reducerea creditului", a precizat Ghetea.
El a apreciat ca, in ceea ce priveste creditul imobiliar, gradul de performanta este deosebit de ridicat.

"Nu avem nici un credit ipotecar neperformant"

"Noi nu avem nici un credit ipotecar neperformant. Cei care acceseaza credite ipotecare sunt foarte constienti de obligatiile pe care le au, iar imobilul pe care acestia il achizitioneaza constituie o garantie suficienta pentru orice banca", a precizat Ghetea, care este si prim-vicepresedintele Alpha Bank Romania. Acesta a precizat ca a discutat cu Fondul Monetar International despre posibilitatea de restrictionare a acestor tipuri de credite. "Am explicat Fondului ca, urmarind cu ardoare reducerea deficitului de cont curent, prin reducerea importurilor si implicit prin limitarea creditului de consum, se va ajunge la dezechilibrarea altor indicatori", a mai spus Ghetea. In opinia sa, reducerea creditului de consum in ideea diminuarii importurilor va duce la reducerea vanzarilor de produse fabricate in Romania. "Asadar, aceasta reducere va duce inclusiv la somaj", a spus presedintele ARB.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.