Banca Nationala a Romaniei va pastra, pentru urmatoarea perioada, limitele de expunere in ceea ce priveste pozitiile valutare ale bancilor, respectiv raportul maxim permis dintre riscurile asumate intr-o deviza straina pe piata interbancara si fondur
Banca Nationala a Romaniei va pastra, pentru urmatoarea perioada, limitele de expunere in ceea ce priveste pozitiile valutare ale bancilor, respectiv raportul maxim permis dintre riscurile asumate intr-o deviza straina pe piata interbancara si fondurile proprii, a declarat directorul Directiei Autorizare din BNR, Petre Tulin.
"Nu va ascund ca, in cadrul discutiilor cu FMI, s-a pus in discutie ca limitele de expunere valutara sa fie mai restrictive. Nu am fost de acord cu asemenea propuneri, dar, cel putin pentru o perioada, vom mentine aceste limite", a explicat Tulin, in cadrul unui seminar privind piata derivatelor, organizat de FinMedia. Oficialul BNR a raspuns unei intrebari privind ratiunea mentinerii limitelor de expunere valutara, in conditiile in care noile reglementari de adecvare a capitalului instituie cerinte de capital pentru riscul valutar. Directorul BNR a recunoscut ca limitarile reprezinta masuri administrative care trebuie eliminate pana la data aderarii la Uniunea Europeana. Limita in pozitia valutara a unei banci este calculata ca raport intre expunerile valutare ajustate si fondurile proprii ale unei banci. In prezent, limita individuala pentru tranzactiile intr-o deviza straina este de 10% din fondurile proprii, iar cumulat (toate expunerile in valuta) nu trebuie sa depaseasca 20% din fondurile proprii. Limitele de expunere impiedica bancile sa efectueze tranzactii valutare de volume foarte mari in nume propriu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.