Bursa de Valori Bucuresti si Bursa din Viena au lansat, ieri, in premiera, indicele ROTX (The Romanian Traded Index), indice calculat pe baza preturilor actiunilor celor mai tranzactionate sase societati listate la Bursa din Romania. Indicele ROTX, p
Bursa de Valori Bucuresti si Bursa din Viena au lansat, ieri, in premiera, indicele ROTX (The Romanian Traded Index), indice calculat pe baza preturilor actiunilor celor mai tranzactionate sase societati listate la Bursa din Romania. Indicele ROTX, publicat incepand de ieri si pe pagina de Internet a BVB, este calculat pe baza preturilor actiunilor celor mai reprezentative societati listate la BVB, si anume Banca Romana pentru Dezvoltare, Impact, Rompetrol Rafinare Constanta, SNP Petrom, Turbomecanica si Banca Transilvania. Acest indicator, lansat pe Bursa de la Viena, va fi utilizat drept suport pentru instrumentele financiare derivate standardizate, contracte futures si options, sau produse structurate, warante, certificate, swaps. Familia de indici listata la Bursa din Viena pentru actiuni din tari din Europa de Est, lansata in 1996, mai cuprinde indicele ceh de tranzactionare, CTX, cel ungar, HTX, cel polonez, PTX, precum si indicele compozite, CECE Composite, care inregistreaza evolutia CTX, HTX si PTX. Pentru a asigura comparabilitatea indicelui ROTX cu ceilalti indici din familia CECE si pentru a furniza investitorilor informatii de ordin istoric cu privire la evolutia acestora, valorile zilnice ale indicelui ROTX au fost calculate retroactiv incepand cu 1 ianuarie 2002, valoarea de start fiind de 1.000 de puncte. Cea mai mare pondere in componenta ROTX, proportionala cu capitalizarea bursiera a companiei, o detine Banca Transilvania, cu 25,16 la suta, urmata de BRD, cu 24,61 la suta, Petrom, cu 24,19 la suta, Rompetrol Rafinare, cu 14,62 la suta, Impact, cu 8,61 la suta si Turbomecanica cu 2,81 la suta. Cei sase emitenti din cadrul ROTX detin 80 la suta din valoarea actiunilor tranzactionate pe BVB, si 85 la suta din capitalizarea actiunilor tranzactionate pe BVB. In cursul sedintei de tranzactionare de ieri, indicele ROTX inregistra o scadere de 2,28 la suta la nivelul a 11.785,18 puncte. Avantajele lansarii acestui indice constau in promovarea nationala si internationala a BVB ca institutie, a societatilor cotate la BVB, a pietei de capital romanesti si a indicilor ROTX si BET. De asemenea, se estimeaza cresterea volumelor de tranzactionare si a capitalizarii Bursei de Valori, ca urmare a listarii la Bursa din Viena. "Lansarea indicelui ROTX reprezinta o noua etapa pentru o colaborare stransa intre cele doua Burse si pentru cresterea vizibilitatii internationale a BVB", este de parere Stere Farmache, director general al Bursei de la Bucuresti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.