Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a avertizat asupra slabirii prevederilor Pactului de Stabilitate si Dezvoltare, in privinta reglementarilor privind deficitul bugetar al statelor UE, sustinand ca trebuie mentinuta o d

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a avertizat asupra slabirii prevederilor Pactului de Stabilitate si Dezvoltare, in privinta reglementarilor privind deficitul bugetar al statelor UE, sustinand ca trebuie mentinuta o disciplina fiscala stricta, informeaza Mediafax.
Trichet a afirmat clar ca nu doreste relaxarea reglementarilor bugetare, aratand ca tocmai credibilitatea politicii bugetare a zonei euro a fost esentiala pentru stimularea cresterii economiei UE.
"Orice majorare a plafonului de trei la suta din PIB pentru deficitul bugetar si orice modificare a procedurilor in privinta statelor care il depasesc echivaleaza cu slabirea intregului concept al Uniunii monetare si economice", a afirmat Trichet. Principalele propuneri de reforma se centreaza in jurul unor exceptii care s-ar putea aplica limitarii la trei la suta din PIB a deficitului bugetar anual. Cele mai mari economii din zona euro, Germania si Franta, care realizeaza jumatate din productia regiunii, au depasit acest prag in ultimii trei ani, dar nu au fost sanctionate.

Jocul declaratiilor privind majorarea dobanzii continua

Pe de alta parte, Trichet a declarat in fata Comisiei de Afaceri Economice si Monetare a Parlamentului European ca anticipeaza o crestere economica moderata in 2005 si 2006. Perspectivele sunt umbrite de incertitudini, precum cotatiile petroliere si dezechilibrele economice mondiale.
BCE a indicat ca ar putea majora dobanda de referinta de la nivelul redus record de doi la suta, daca este necesar pentru a tine sub control inflatia.
Totusi, analistii considera ca este vorba doar de o retorica subtila din partea lui Trichet si ca BCE nu va creste dobanda, in conditiile actuale.

Dolarul tripleaza pierderile BCE

Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat pierderi nete anuale, pentru a doua oara consecutiv, de 1,636 miliarde de euro, pe fondul reducerii valorii rezervelor in dolari ale bancii. Vicepresedintele BCE, Lucas Papademos, a precizat ca majoritatea rezervelor in valuta sunt in dolari, moneda care s-a depreciat cu 7,7 la suta fata de euro anul trecut. In 2003, pierderile nete ale BCE au fost de 477 milioane de euro, dupa ce in anul anterior banca obtinuse un profit net de 1,22 miliarde de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.