Firma americana General Electric va retehnologiza statia electrica a Centralei nuclear-electrice de la Cernavoda, in baza unui contract in valoare de 9,6 milioane de euro semnat, ieri, cu compania de transport de electricitate Transelectrica. Potrivi

Firma americana General Electric va retehnologiza statia electrica a Centralei nuclear-electrice de la Cernavoda, in baza unui contract in valoare de 9,6 milioane de euro semnat, ieri, cu compania de transport de electricitate Transelectrica. Potrivit directorului general al Transelectrica, Ioan Merfu, finantarea va fi realizata din veniturile proprii ale companiei, care vor fi obtinute prin listarea unui pachet minoritar de actiuni la Bursa de Valori Bucuresti.
Contractul a fost incheiat in baza unei licitatii organizate in decembrie 2004, iar durata de executie a proiectului este de 18 luni, astfel incat punerea in functiune a statiei retehnologizate sa fie corelata cu deschiderea Unitatii 2 a Centralei nucleare.
La semnare au fost prezenti Ioan Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului si John Rodgers, seful Sectiei Economice a Ambasadei SUA la Bucuresti.
Centrala de la Cernavoda a fost proiectata pentru cinci grupuri de productie canadiana, cu o putere de 700 MW fiecare. Primul reactor este deja operational, iar al doilea este programat pentru finalizare in luna martie 2006, urmand ca in toamna aceluiasi an sa fie realizate primele livrari de electricitate catre sistemul energetic national, initial la o capacitate redusa.

Patru oferte de consultanta pentru Bursa

Un numar de patru firme au depus oferte pentru furnizarea de servicii de consultanta in vederea listarii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a unui pachet minoritar de actiuni ale Transelectrica, a declarat, ieri, Ion Merfu.
Potrivit reprezentantului Transelectrica, lista ofertantilor include societatile Alpha Finance, BCR Securities, ING Securities si Swiss Capital.
Initial, 14 firme au achizitionat caietul de sarcini pentru a participa la procesul de selectie, insa pana la 15 martie, cand a expirat termenul-limita de depunere a documentelor, doar societatile enumerate au inaintat oferte finale.
"Pana la 22 martie ne propunem sa avem desemnat un castigator, astfel incat, la sfarsitul acestei luni, sa semnam si contractul de consultanta", a declarat Codrut Seres.
El a estimat ca documentele necesare listarii ar putea fi finalizate in luna mai, iar momentul de intrare pe platforma de tranzactionare a BVB a actiunilor Transelectrica va fi stabilit in functie de evolutiile pietei.
Ministrul a subliniat ca reusita operatiunii de listare a actiunilor Transelectrica va avea un impact asupra viitoarelor oferte publice, care privesc actiunile unui numar de patru mari societati din domeniul energetic. Pentru ca mai multe companii din portofoliul Ministerului Economiei si Comertului (MEC) vor trece printr-un proces similar, un ofertant nu poate fi selectat, in calitate de lider de consortiu, decat pentru o singura firma.
Consultantul respectiv poate insa sa faca parte, ca simplu membru, din alt consortiu declarat castigator pentru o alta companie din subordinea MEC, ale carei actiuni vor fi listate pe piata de capital.
Operatiunea de listare va fi realizata prin emiterea unor actiuni noi, urmand ca fondurile rezultate sa fie utilizate de catre Transelectrica pentru investitii. Tranzactionarea este programata pentru trimestrul al doilea al acestui an.
Transelectrica gestioneaza, opereaza, intretine si modernizeaza reteaua de transport a energiei electrice, formata din 78 de statii electrice de transformare si 8.800 de kilometri de linii electrice aeriene.
Compania are un capital social de 6.595 miliarde lei, divizat in 65,9 milioane actiuni cu o valoare nominala de 100.000 lei. Unicul actionar al Transelectrica este MEC.
Tot din portofoliul acestui minister vor fi vandute pe BVB pachete de actiuni ale companiilor Transgaz, Romgaz si a doua filiale Electrica.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.