Presedintele Asociatiei Nationale a Fostilor Detinuti Politici (AFDPR), Constantin Ticu Dumitrescu, a luat parte ca invitat de onoare al Societatii Timisoara, in ziua de 12 martie, la festivitatile prilejuite de implinirea a 15 ani de la lansarea Pro
Presedintele Asociatiei Nationale a Fostilor Detinuti Politici (AFDPR), Constantin Ticu Dumitrescu, a luat parte ca invitat de onoare al Societatii Timisoara, in ziua de 12 martie, la festivitatile prilejuite de implinirea a 15 ani de la lansarea Proclamatiei de la Timisoara. La intalnire au luat parte atat Majestatile lor Regale Mihai si Regina Ana, cat si presedintele Romaniei, Traian Basescu. In cadrul unei discutii cu presedintele Traian Basescu, la o iesire ridicata de ton a acestuia, liderul AFDPR i-a replicat categoric: "Constantin Ticu Dumitrescu nu primeste lectii de la nimeni!". ZIUA publica integral textul discursului pe care presedintele AFDPR, l-a sustinut cu aceasta ocazie. (R.G.)
"Ca presedinte al Asociatiei Nationale a Fostilor Detinuti Politici salut prezenta in aceasta sala a Majestatilor lor Regale Mihai si Regina Ana si a Presedintelui Romaniei, cu prilejul manifestarilor dedicate implinirii a 15 ani de la lansarea Proclamatiei de la Timisoara.
De asemenea, tin sa salut pe Presedintele Societatii Timisoara si pe membrii acesteia si sa le multumesc pentru straduinta de a mentine treze in mintile oamenilor, ideile Proclamatiei de la Timisoara.
Si nu in ultimul rand, am placerea de a adresa locuitorilor Timisoarei, salutul si pretuirea pentru curajul de a fi fost primii in aceasta tara care s-au ridicat impotriva comunismului, platind cu vietile a zeci de eroi.
Acelasi salut, cetatenilor romani care n-au renuntat la convingerile democratice si la idealurile fostilor detinuti politici si ale adevaratilor revolutionari din Decembrie.
Profitand de prezenta Presedintelui Traian Basescu care aproape a venit aici direct din Biroul Oval al Presedintelui Statelor Unite si de la Muzeul Holocaustului din Washington, tin sa-l rog si de aici, nu numai sa nu uite, dar nici macar sa nu amane tot ceea ce l-a rugat delegatia la intalnirea de la Cotroceni: continuarea lucrarilor la Monumentul National al Luptei si Jertfei impotriva Comunismului. Si in mod special tin sa-i reamintesc, acum, dupa ce s-a inchinat la Muzeul Holocaustului de la Washington si a vazut cum stiu altii sa cinsteasca memoria celor ucisi in holocaustul nazist, de tot ce l-am mai rugat noi, fostii detinuti politici la intalnirea de la Cotroceni. In primul rand acea declaratie intr-o sedinta solemna comuna a Parlamentului si Guvernului Romaniei prin care sa fie asumate crimele comuniste comise intre 1945-1989 si sa-si ceara iertare in numele Romaniei, sutelor de mii de familii care si-au pierdut tot ceea ce au avut mai drag, ucisi in acest groaznic genocid rosu.
Pentru ca, daca poporul roman nu a invatat nimic din lectia franceza, privind pedepsirea celor care si-au tradat tara in 1940-1944, colaborand cu ocupantul si nici din lectia de la Nürnberg, sa invatam de la evrei care-si urmaresc si astazi calaii, macar cum sa cinstim memoria celor ucisi.
Cred ca presedintele Basescu, dupa ce a avut curajul sa ne vorbeasca de blestemul poporului roman de a fi fost pus sa aleaga la presedintie tot intre fosti comunisti, sa fie in sfarsit un presedinte fost comunist care va indrazni totul, adica lupta pentru adevar, chiar si impotriva acelor securisti ajunsi generali prin serviciile noastre secrete, lupta impotriva coruptiei si a saraciei, cinstirea memoriei martirilor nostri si respectul din ce in ce mai putinilor fosti detinuti politici, care sunt din ce in ce mai nedoriti si mai incomozi.
Totodata tin sa-l rog pe presedintele Basescu, sa continue tot ce-a fost bun in guvernarea din 1997-2000, si in nici un caz sa nu repete greselile de atunci.
Spun asta intrucat D-sa, fiind unul dintre factorii activi ai acelei guvernari, cunoaste foarte bine la ce m-as putea referi.
Am tinut sa spun aceste lucruri aici la Timisoara, intrucat am avut semne care ma fac sa ma tem ca aceste greseli s-ar putea repeta.
Referindu-ma la afirmatia D-sale ca nu va fi invins de vechile structuri, tin sa-l previn ca nu cumva sa se lase pacalit de acestea."
Constantin Ticu Dumitrescu, Presedintele Asociatiei Nationale a Fostilor Detinuti Politici


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.