Politia spaniola a arestat un grup de persoane suspectate de a fi deturnat fonduri din cadrul grupului petrolier rus Iukos, in cadrul unei ample operatiuni de anihilare a unei organizatii internationale de spalare a banilor, informeaza agentia Reuter
Politia spaniola a arestat un grup de persoane suspectate de a fi deturnat fonduri din cadrul grupului petrolier rus Iukos, in cadrul unei ample operatiuni de anihilare a unei organizatii internationale de spalare a banilor, informeaza agentia Reuters, citand o sursa apropiata anchetei. "Sunt indivizi care din interiorul companiei rusesti au deturnat sume de bani... cu care, apoi, au parasit tara fara cunostinta companiei sau a autoritatilor fiscale", a afirmat sursa citata de Reuters.
La sfarsitul saptamanii trecute, politia spaniola a anuntat ca a depistat o operatiune de spalare de bani, in valoare de pana la 250 de milioane de euro (335,8 milioane de dolari) care ar putea avea legaturi cu grupul Iukos, dar nu a explicat natura acestor legaturi.
"Se pare ca au devalizat si compania Iukos, pentru a investi intr-o companie olandeza, care mai apoi a trimis banii in Spania", a precizat sursa.
Aceasta a refuzat sa precizeze cate dintre cele 41 de persoane arestate in ultimele zile sunt suspectate de a fi deturnat fonduri din cadrul grupului petrolier rus.
La Moscova, un purtator de cuvant al companiei a refuzat sa faca comentarii pe marginea acestui subiect.
"Nu putem face nici un comentariu pana nu stim, cel putin, numele acestor indivizi", a afirmat Alexander Shadrin, purtatorul de cuvant al Iukos. Autoritatile ruse au adus compania Iukos in faliment prin solicitarea platii a unor arierate in valoare de 28 de miliarde de dolari si l-au incarcerat pe Mihail Hodorkovski, actionarul principal, judecat pentru frauda si evaziune fiscala.
Ancheta autoritatilor spaniole privind operatiunea de spalare de bani a inceput in septembrie 2003 si se afla in curs de desfasurare, iar autoritatile judiciare ruse coopereaza la acest caz, a anuntat Ministerul spaniol de Interne.
Mai multi cetateni spanioli, francezi, finlandezi, rusi si ucraineni au fost arestati in cadrul unor raiduri organizate zilele acestea.
Politia a confiscat bunuri de lux, 42 de autoturisme, doua avioane si un iaht.
Printre cei arestati se numara si cativa avocati de pe coasta de sud a Spaniei, suspectati de operarea unei retele criminale cu ramificatii in mai multe tari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.