Dolarul se tranzactiona, ieri, aproape de cel mai redus nivel din ultimele doua luni, in raport cu euro, si cel mai scazut nivel din ultima luna in raport cu yenul japonez, pe fondul temerilor legate de capacitatea Statelor Unite de a finanta in mod

Dolarul se tranzactiona, ieri, aproape de cel mai redus nivel din ultimele doua luni, in raport cu euro, si cel mai scazut nivel din ultima luna in raport cu yenul japonez, pe fondul temerilor legate de capacitatea Statelor Unite de a finanta in mod sustenabil deficitul de cont curent, relateaza FXstreet.
Moneda americana s-a depreciat usor fata de yen dupa ce Produsul Intern Brut al tarii nipone, pentru ultimele trei luni ale anului trecut, a crescut cu 0,1 la suta, dupa contractia de 0,1 la suta din semestrul precedent.
In acest context, dolarul a scazut, ieri, pana aproape de valoarea de 103,65 de yeni pe unitate - cel mai redus nivel din ultima luna, consemnat saptamana trecuta.
Fata de euro, moneda americana se tranzactiona la un curs de 1,3460 dolari pe unitate, aproape de cel mai redus nivel din ultimele doua luni, de 1,3482 dolari, inregistrat la sfarsitul saptamanii trecute. Dolarul a fost supus unor noi presiuni dupa ce datele oficiale arata ca deficitul comercial al Statelor Unite s-a majorat, in ianuarie, pana la 58,3 miliarde de dolari, fata de 55,7 miliarde, in decembrie 2004.
Economistii mizasera pe un deficit de numai 56,5 miliarde de dolari. Intrebarea este, acum, daca Statele Unite atrag suficient capital strain pentru a finanta un asemenea deficit urias.

Surplus de sapte miliarde de euro in comertul cu servicii al UE

Contul curent extern al Uniunii Europene (pentru toate cele 25 de state membre) a inregistrat un deficit de 6,3 miliarde de euro, in ultimul semestru al anului trecut, comparativ cu un surplus de 2,1 miliarde de euro, in aceeasi perioada a anului 2003, si un deficit de 8,9 miliarde de euro, in semestrul precedent.
In ultimul semestru al anului trecut, balanta externa a Uniunii in ceea ce priveste comertul de servicii a inregistrat un surplus de sapte miliarde de euro, comparativ cu 6,4 miliarde, in aceeasi perioada a anului 2003.
In cel de-al treilea semestru al anului trecut, surplusul era de 10,9 miliarde de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.