Prezenta pe piata romaneasca prin firme ca LG, Samsung sau Daewoo, Republica Coreea este atrasa in special de statutul de tara candidata la integrarea in Uniunea Europeana a Romaniei, care reprezinta o potentiala rampa de lansare catre statele vest-e
Prezenta pe piata romaneasca prin firme ca LG, Samsung sau Daewoo, Republica Coreea este atrasa in special de statutul de tara candidata la integrarea in Uniunea Europeana a Romaniei, care reprezinta o potentiala rampa de lansare catre statele vest-europene, dar si de preturile mici de productie si de pregatirea specialistilor romani.
Joo Young Yoon, atasat comercial si director general al KOTRA Bucuresti (filiala a "Korea Trade Investment Promotion Agency" din Seul), a declarat pentru "Curierul national" ca principalele elemente pe care firmele sud-coreene le iau in calcul pentru o investitie externa directa sunt costul fortei de munca si infrastructura.
Daca Romania este atractiva din punctul de vedere al costului de productie, problemele legate de infrastructura si birocratie, precum si inflatia sunt obstacole care cantaresc greu, impiedicand afluenta investitiilor.
Principala problema pentru cooperarea economica intre Romania si Republica Coreea ramane insa slaba dezvoltare a companiilor autohtone, care nu sunt inca suficient de mature pentru a rezista pe piata coreeana.
Totusi, Joo Young Yoon a declarat ca numeroase IMM-uri din Romania si-au manifestat deja intentia de a investi in Republica Coreea. Situatia actuala se va schimba cu siguranta dupa integrarea Romaniei in UE, cand tara noastra va deveni o parte a pietei europene. In incercarea de a atrage cat mai multi investitori straini, Guvernul coreean ofera in prezent facilitati importante, care ar fi de un real ajutor companiilor romanesti, precum scutirea de taxe pentru o perioada ce poate ajunge la 15-20 de ani sau oferirea gratuita de terenuri pentru constructii.
KOTRA are ca principal scop promovarea comertului si investitiilor intre Romania si Republica Coreea prin organizarea periodica de intalniri bilaterale cu ocazia vizitelor delegatiilor de afaceri. Printre activitatile Biroului se numara atragerea investitorilor straini, gasirea de parteneri de afaceri si oferirea de consultanta juridica firmelor.
Pentru a veni in sprijinul companiilor, pana la sfarsitul lunii iunie, KOTRA va publica si un ghid al investitorului, destinat pietei coreene. Activitatea intensa pe care o desfasoara Biroul se reflecta in evenimentele organizate.
Pe 4 martie, la Hotelul Sofitel din Bucuresti s-a desfasurat o intalnire intre 14 oameni de afaceri coreeni si reprezentantii a 40 de firme romanesti.
O a doua reuniune, la care vor participa firme romanesti si coreene din domeniul constructiei de utilaje si componente industriale, va avea loc pe 28 martie a.c.
Biroul Comercial al Republicii Coreea isi desfasoara activitatea pe soseaua Bucuresti - Ploiesti nr. 17, sector 1. Persoanele interesate se pot adresa Biroului la telefoanele 233.21.71; 233.21.72/73; fax: 233.21.74 conform programului: luni-vineri 9.00-18.00, la e-mail: kotrabuh@kotra.ro, sau la adresa www.kotra.ro. Biroul ofera consultanta atat companiilor coreene interesate sa intre pe piata romaneasca, cat si firmelor romane interesate sa investeasca in Coreea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.