Joia trecuta, Ministerul Finantelor a atras la bugetul de stat 759,2 miliarde lei in urma organizarii unei licitatii de titluri de stat cu scadenta la trei ani.
Emisiunea a fost suprasubscrisa de peste cinci ori, ceea ce a permis MF sa plaseze
Joia trecuta, Ministerul Finantelor a atras la bugetul de stat 759,2 miliarde lei in urma organizarii unei licitatii de titluri de stat cu scadenta la trei ani.
Emisiunea a fost suprasubscrisa de peste cinci ori, ceea ce a permis MF sa plaseze intreaga emisiune, care a avut o valoare initiala de 600 miliarde lei, si chiar sa o suplimenteze.
Dobanda a coborat de la 7,9%, in februarie, la 6,75%. Aceasta scadere nu a fost pe placul bancilor comerciale, dar a fost acceptata de clientii bancari, la fel ca in urma cu doua saptamani, cand emisiunea cu scadenta la cinci ani cu dobanda fixa a fost plasata in intregime doar catre clienti.
Titlurile de stat detinute de sectorul nebancar insumau la sfarsitul lunii ianuarie 61.529 miliarde lei (in scadere cu 8,1 la suta fata de luna decembrie 2004).
In cadrul acestora, titlurile in valuta reprezentau echivalentul a 113,3 milioane euro (in scadere cu 0,2 la suta fata de luna decembrie 2004). Dupa ce a plasat, la inceputul lunii, titluri cu scadenta la cinci ani cu dobanda fixa la un nivel al randamentului de 6,50 procente, fata de 7,9 procente in februarie, saptamana trecuta Ministerul Finantelor nu a mai avut acelasi succes. Valoarea emisiunii a fost de 500 miliarde lei, iar ofertele de cumparare s-au ridicat la 2.254,2 miliarde lei. Procesul de scadere a dobanzii titlurilor de stat va continua, dupa ce BNR a anuntat reducerea dobanzii de politica monetara de la 15,75 la 14,5 la suta, iar dobanzile interbancare la un an au coborat la 6,75 - 10,63 la suta.
Luna aceasta, Finantele intentioneaza sa atraga la buget 2.800 miliarde lei, urmand sa se mai desfasoare inca doua licitatii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.