Economia romaneasca a crescut anul trecut cu 8,3%, sustinuta de evolutiile bune din agricultura si constructii si sub impulsul unui consum final cu 10,4% mai mare decat cel din 2003, reiese din datele preliminare anuntate de Institutul National de St
Economia romaneasca a crescut anul trecut cu 8,3%, sustinuta de evolutiile bune din agricultura si constructii si sub impulsul unui consum final cu 10,4% mai mare decat cel din 2003, reiese din datele preliminare anuntate de Institutul National de Statistica. Potrivit unui comunicat al INS, Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2004 a fost de 2.387.914,3 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 8,3% fata de anul precedent. Calculat la cursul mediu anuntat de Banca Nationala a Romaniei, de 40.532 lei/euro, PIB-ul Romaniei a atins 58,9 de miliarde de euro. Formarea bruta a capitalului fix a avansat cu 10,1%. Datele INS indica sectorul agricol pe prima pozitie in functie de dinamica valorii adaugate brute. Astfel, in agricultura, silvicultura, piscicultura valoarea adaugata a fost cu 22% peste nivelul realizat in 2003. De asemenea, amploarea cresterii economice a avut ca suport si activitatea din constructii, unde s-a obtinut o valoare adaugata cu 9% mai mare decat in urma cu doi ani.
Fara a preciza aportul industriei la formarea PIB, INS a anuntat ca cifra de afaceri a intreprinderilor cu activitate principala in industrie a crescut cu 9,9% in termeni reali. Volumul absolut al productiei industriale a avansat cu 5,3%, fata de 3,1% in 2003.
Investitiile realizate in economie au insumat 309.356,2 miliarde lei (7,6 miliarde euro), fiind in crestere, in termeni reali, cu 8,2% fata de anul 2003.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.