Economia chineza este, in continuare, in crestere, autoritatile de la Beijing asteptand, anul acesta, un avans de 8-9 procente, se arata intr-un raport realizat de Centrul Chinez pentru Contabilitate Nationala si Crestere Economica (CCCNCE), citat de
Economia chineza este, in continuare, in crestere, autoritatile de la Beijing asteptand, anul acesta, un avans de 8-9 procente, se arata intr-un raport realizat de Centrul Chinez pentru Contabilitate Nationala si Crestere Economica (CCCNCE), citat de agentia China Noua.
Raportul citeaza o serie de factori in sprijinul acestor previziuni, inclusiv ameliorarea sistemului economic si beneficiile aduse tarii asiatice de aderarea la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC).
In raportul anual prezentat la inceputul acestei luni de premierul chinez Wen Jiabao, Beijingul a stabilit pentru anul acesta o tinta de crestere de opt procente. "Obiectivul poate fi atins, iar o crestere intre opt si noua procente este normala", a apreciat Liu Wei, director adjunct al CCCNCE.
In ultimii 26 de ani, incepand din 1978 cand China a introdus politica de reforma si liberalizare, economia a avansat in medie cu aproape 9,3 la suta pe an. Iar in 2003 si 2004, Produsul Intern Brut a crescut cu 9,3, respectiv 9,5 la suta.
Raportul arata, in plus, ca, in raport cu cresterea PIB-ului, investitiile fixe in aceasta tara au avansat mult mai rapid in ultimii doi ani, ceea ce a dus la destabilizarea cererii si ofertei de pe piata, in special in sectorul petrolier, al electricitatii, carbunelui si transporturilor. In 2003 si 2004, investitiile fixe din China au crescut cu aproape 27, respectiv 25,8 la suta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.