Majoritatea rusilor regreta procesul de reforme democratice incepute in Uniunea Sovietica de fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, conform rezultatelor unui sondaj national realizat recent in Rusia, transmite Reuters. Conform sondajului realizat de
Majoritatea rusilor regreta procesul de reforme democratice incepute in Uniunea Sovietica de fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, conform rezultatelor unui sondaj national realizat recent in Rusia, transmite Reuters. Conform sondajului realizat de institutul Levada Centre, 56 la suta din populatia Rusiei considera ca reformele "perestroikai" incepute de Mihail Gorbaciov in URSS au avut in general rezultate negative. Practic, numai 22 la suta dintre rusi considera benefice incercarile de democratizare a URSS lansate de Mihail Gorbaciov, potrivit rezultatelor sondajului. Nu mai putin de 48 la suta dintre repondenti cred ca Rusia ar fi fost in prezent intr-o situatie mai buna daca ar fi fost pastrat sistemul sovietic dinainte de Gorbaciov. La o alta intrebare, 36 de procente dintre rusi au opinat ca Rusia ar fi fost inca si in prezent o super-putere mondiala.
Sondajul citat de Reuters a fost dat publicitatii ieri de Levada Centre, iar specialistii institutului rusesc au chestionat in cadrul sondajului 1600 de rusi din 128 de orase de dimensiuni medii si mari de pe intreg teritoriul Federatiei Ruse.
O data cu venirea sa la conducerea Uniunii Sovietice, in 1985, Mihail Gorbaciov a initiat procesul de "perestroika", incercand astfel sa intareasca URSS prin cresterea libertatii de exprimare si prin inceperea privatizarii unor intreprinderi rusesti. Aceste masuri au precipitat insa dezintegrarea Uniunii Sovietice, iar dupa acest proces economia ruseasca nefunctionala si centralizata s-a prabusit, milioane de rusi aflandu-se si in prezent in saracie extrema.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.