Rasul este benefic pentru inimã, iar depresiile cresc riscul mortalitãþii. Dupã cum informeazã agenþia italianã de presã Ansa, acestea sunt concluziile unui curs coordonat de specialiºtii de la Universitat
Rasul este benefic pentru inimã, iar depresiile cresc riscul mortalitãþii. Dupã cum informeazã agenþia italianã de presã Ansa, acestea sunt concluziile unui curs coordonat de specialiºtii de la Universitatea din Maryland ºi din Carolina de Nord, care au demonstrat cã un hohot de ras reduce riscul unor probleme cardiovasculare, acþionand asupra endoteliului, un þesut intern care genereazã arterioscleroza, in timp ce depresia duce la un stil de viaþã "periculos", mai sedentar ºi cu mai mare consum de tutun ºi alcool.
Potrivit cercetãtorului Michael Mille, 30 de minute de sport de trei ori pe sãptãmanã ºi 15 minute de ras copios pe zi sunt pãrþi componente ale unui stil de viaþã sãnãtos. Oamenii de ºtiinþã au ajuns la concluzia cã rasul relaxeazã arterele ºi imbunãtãþeºte circulaþia arterialã.
Miller a prezentat unui grup de 20 de voluntari fragmente din comedia King Pin.
Inainte ºi dupã prezentare, a fost mãsuratã tensiunea arterialã ºi circulaþia sanguinã.
In cazul a 19 din 30 de participanþi, s-a observat o relaxare a arterelor ºi o circulaþie arterialã mult mai bunã, pentru o perioadã de 30 panã la 45 de minute de la vizionarea filmului.
Exact opusul s-a intamplat atunci cand participanþii au vizionat imagini din "Saving Private Ryan".
La 14 dintre cei 20 de participanþi, pereþii arterelor s-au contractat, iar circulaþia sangelui s-a inrãutãþit.
Per total, circulaþia sanguinã a scãzut cu 35 la sutã dupã vizionarea imaginilor triste ºi a crescut cu 35 la sutã dupã vizionarea comediei.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.