Doi fosti politisti americani sunt acuzati ca duceau vieti duble: ca slujitori ai legii si ca locotenenti ai Mafiei, au declarat joi procurorii federali, citati de CNN. Cei doi ex-politisti erau asasini platiti ai Mafiei, se ocupau cu rapiri si execu
Doi fosti politisti americani sunt acuzati ca duceau vieti duble: ca slujitori ai legii si ca locotenenti ai Mafiei, au declarat joi procurorii federali, citati de CNN. Cei doi ex-politisti erau asasini platiti ai Mafiei, se ocupau cu rapiri si executii ale rivalilor. Mai mult decat atat, de mai mult de zece ani, politistii ofereau informatii confidentiale Mafiei, care de nenumarate ori era cu un pas inaintea anchetatorilor.
Unul dintre suspecti, Louis Eppolito, a scris chiar o autobiografie intitulata "Politistul Mafiei: Povestea unui politist cinstit a carui familie era Mafia" in care, printre altele, vorbeste despre ceea ce el descrie a fi false acuzatii de colaborare cu Mafia pe numele sau. El si cu fostul sau partener, Stephen Caracappa, au fost arestati miercuri noaptea la un restaurant din Las Vegas. Cei doi locuiau in oras de cand s-au retras, de la inceputul anilor '90. Fiecare dintre ei este acuzat de opt crime, doua tentative de crima, asocierea in vederea unor asasinate, obstructionarea justitiei, distribuirea de droguri si spalare de bani.
"Acesti ex-politisti corupti si-au tradat meseria, colegii si cetatenii pe care au jurat sa-i protejeze", a declarat procurorul Roslynn Mauskopf. In fata tribunalului, avocatul lui Caracappa, David Chesnoff, a acuzat Guvernul ca "si-a cladit cazul pe marturiile unor infractori care incearca sa-si salveze pielea declarand orice e nevoie". Potrivit rechizitoriului, Eppolito, de 56 de ani, si Caracappa, de 63 de ani, executasera cativa mafioti ca razbunare pentru tentativa de asasinat asupra adjunctului sefului familiei mafiote Luchese, Anthony "Gaspipe" Casso. In anul 1987, politistii au rapit un mafiot, l-au bagat in portbagajul unei masini si l-au dus la Casso. Acesta l-a torturat si l-a ucis, au mai declarat procurorii federali. Eppolito si Caracappa au mai primit in 1992 suma de 65.000 de dolari, de la acelasi Casso, pentru a-l ucide pe Eddie Lino, un locotenent al familiei Gambino, suspectat ca era implicat in tentativa de asasinare a lui Gaspipe. Cei doi politisti l-au urmarit pe Lino pana intr-un club din Brooklyn, unde l-au impuscat in cap.
In afara acestor crime, politistii sunt acuzati ca au accesat dosare si fisiere confidentiale ale politiei pentru a oferi mafiotilor numele a trei informatori care ulterior au fost executati pentru ca au colaborat cu autoritatile. Un alt informator a fost impuscat, dar a supravietuit. Eppolito, care este fiul si nepotul unor mafioti, a devenit cunoscut in anii '70 si '80, atat pentru legaturile sale suspect de apropiate cu Mafia, cat si pentru arestarile neconventionale pe care le facea printre infractori. In autobiografia sa pe care a scris-o in 1992, el a descris istoricul familiei sale, cariera sa glorioasa, in timp ce nega orice implicatii ale sale in crimele Mafiei. Caracappa, care lucra la Departamentul de Crima Organizata al Politiei New York, avea acces la o serie de informatii in legatura cu cazurile investigate de politie si care vizau Mafia.
Cei doi fosti politisti au fost suspectati de colaborare cu Mafia de mai mult de zece ani, insa pana acum, nu au existat dovezi clare in acest sens. De data aceasta, rechizitoriul mentioneaza ca exista conversatii inregistrate si diverse marturii ale unor martori. (B.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.