Fostul campion mondial de sah si nr. 1 mondial, rusul Garri Kasparov, a anuntat joi la Linares (Spania) ca va abandona definitiv competitia.
Campionul rus a explicat ca a luat aceasta decizie din cauza enormei presiuni pe care a trebuit sa o su
Fostul campion mondial de sah si nr. 1 mondial, rusul Garri Kasparov, a anuntat joi la Linares (Spania) ca va abandona definitiv competitia.
Campionul rus a explicat ca a luat aceasta decizie din cauza enormei presiuni pe care a trebuit sa o suporte in ultimii ani si s-a plans de lipsa de sustinere din partea Federatiei internationale de sah (FIDE). "Voi continua sa joc sah, pentru ca imi place foarte mult, insa nu si pe plan profesional. Voi mai sustine partide simultane sau blitz (partide rapide), insa nimic mai mult", a declarat Kasparov (41 ani), in cadrul unei conferinte de presa. "Nu vreau sa fiu pretentios si nici sa dau lectii cuiva. Vreau sa-mi traiesc viata", a adaugat "capcaunul din Baku", aratandu-si "deceptia fata de procesul de reunificare a titlului" mondial. Cel care timp de 20 de ani a fost nr. 1 mondial in sah anuntase in ianuarie ca se va retrage din Campionatul FIDE-2005, dupa anularea mai multor meciuri. Kasparov a creat in anii 90 Asociatia profesionista de sah (PCA) impreuna cu alti mari maestri internationali, intrand astfel in disidenta cu FIDE, organizatia oficiala. "Este dificil sa iei o asemenea decizie, pentru ca am ajuns in varf gratie pasiunii si dragostei mele pentru sah", a subliniat campionul, care este de parere ca sahul traverseaza o grava criza si ca plecarea sa va permite probabil altor jucatori sa se aplece asupra acestei probleme. "Cred ca singura maniera in care pot sa ajut sahul este de a ma retrage", a afirmat el, recunoscand ca nu a reusit sa adune lalolalta lumea sahului. Foarte emotionat, Kasparov a indicat ca se va consacra de acum in special scrisului si politicii in Rusia. El a facut acest anunt dupa ce a castigat turneul de la Linares (Andaluzia), despre care spune ca "este cel mai bun si cel mai minunat turneu din lume". "Vreau sa parasesc sahul de aici", a incheiat Garri Kasparov, inainte de a parasi sala de conferinta insotit de mama sa Clara, care plangea. Fostul campion mondial a castigat al 22-lea turneu de sah de la Linares, dupa ce a pierdut ultima sa partida in fata bulgarului Veselin Topalov, nr. 3 mondial. Aceasta partida se indrepta spre o remiza, cand Kasparov a comis o greseala, in momentul in care pe tabla de sah nu se mai aflau decat regii si cativa pioni. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.