Sfantul si Marele Post, in care credinciosii ortodocsi intra incepand de luni, este randuit pentru curatirea sufletului prin ajunare, rugaciune, milostenie, spovedanie si impartasire. Postul Mare incepe la o saptamana dupa Lasatul de Sec de carne. Ac
Sfantul si Marele Post, in care credinciosii ortodocsi intra incepand de luni, este randuit pentru curatirea sufletului prin ajunare, rugaciune, milostenie, spovedanie si impartasire. Postul Mare incepe la o saptamana dupa Lasatul de Sec de carne. Acest post dureaza sapte saptamani si, dupa cum zice Sfantul Ioan Gura de Aur, "potoleste trupul, infraneaza poftele cele nesaturate, curateste si inaripeaza sufletul, il inalta". Pentru ca Pastele este o sarbatoare cu data schimbatoare, momentul inceperii Postului Mare este anuntat in calendarul fiecarui an. Anul acesta, credinciosii ortodocsi sarbatoresc Pastele la 1 mai. Pe durata postului, nu se mananca oua, carne, branza, dar nici peste (decat in zilele in care exista dezlegare pentru acest aliment), vin si untdelemn. Se mananca numai bucate fara ulei, legume si poame. Cu toate acestea, pe durata celor sapte saptamani de post exista totusi doua dezlegari pe 25 martie, de Buna Vestire, si in Duminica Floriilor (24 aprilie), cu o saptamana inainte de Paste. In 2006, Pastele ortodox va fi pe 23 aprilie, in 2007 pe 8 aprilie, in 2008 pe 27 aprilie, in 2009 pe 19 aprilie iar in 2010 il vom celebra pe 4 aprilie. (D.M.)

Ziua

Sursa: Ziua



Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.