Americanul Bill Gates, fondatorul Microsoft, este in continuare cel mai bogat om din lume, a decis revista Forbes intocmind clasamentul miliardarilor pe anul 2005, citat de Rompres. Cu o avere estimata la 46,5 miliarde de dolari, Bill Gates (49 ani)
Americanul Bill Gates, fondatorul Microsoft, este in continuare cel mai bogat om din lume, a decis revista Forbes intocmind clasamentul miliardarilor pe anul 2005, citat de Rompres. Cu o avere estimata la 46,5 miliarde de dolari, Bill Gates (49 ani) obtine locul I in topul miliardarilor lumii pentru al 11-lea an consecutiv. Din urma insa se apropie rapid compatriotul sau Warren Buffett, care conduce Fondul de investitii Berkshire Hathaway (74 ani), cu o avere evaluata la 44 miliarde de dolari. Pe locul al treilea se situeaza - surprinzator - magnatul indian al otelului Lakshmi Mittal, care ocupa anul trecut locul al 62-lea si care il inlatura astfel de pe podium pe fondatorul marilor magazine germane Aldi, Karl Albrecht, dupa un an 2004 foarte prosper pentru grupul sau, Ispat. Regele otelului si-a sporit de patru ori averea, evaluata in prezent la 25 de miliarde de dolari. Alta frumoasa ascensiune o inregistreaza investitorul mexican Carlos Slim, foarte prezent in telecom-uri, care trece de pe locul 17 pe al 4-lea, cu o avere de 23,8 miliarde de dolari. In acest an, cei mai bogati oameni ai lumii au devenit si mai bogati, averea totala a celor 601 de miliardari sporind de la 300 miliarde de dolari la 2200 miliarde de dolari. Mai mult de jumatate dintre ei sunt autodidacti care si-au construit propriul lor imperiu. Noii miliardari sunt de doua ori mai numerosi decat anul trecut: 131 fata de 64, in 2004, in lista adaugandu-se tari precum Kazahstan, Polonia, Ucraina si Islanda. Daca SUA revendica cel mai mare numar de noi miliardari (69), Rusia este a doua tara unde ei au facut avere (9 nume noi), printre ele fiind cel al Elenei Baturina, sotia primarului Moscovei, care devine astfel prima femeie rusa miliardar.
Tot in Rusia se inregistreaza cea mai spectaculoasa cadere: patronul inlaturat al grupului petrolier Iukos, Mihail Hodorkovski, fost cel mai bogat om din Rusia, ramane din 12,8 miliarde de dolari cu "doar" 2,2 miliarde.
Orasele cu cea mai mare densitate a miliardarilor sunt New York (34 de nume, intre care si cel al primarului sau, Michael Bloomberg, cu 5 miliarde de dolari, Moscova si San Francisco (fiecare cu cate 20 de nume). (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.