"Conducerea anterioara a MCC nu a fost in stare sa isi respecte propriul program si calendar legislativ. Cele mai multe dintre legile care erau prevazute chiar in programul Cabinetului Nastase nu au fost lucrate si initiate de minister, iar unele din
"Conducerea anterioara a MCC nu a fost in stare sa isi respecte propriul program si calendar legislativ. Cele mai multe dintre legile care erau prevazute chiar in programul Cabinetului Nastase nu au fost lucrate si initiate de minister, iar unele dintre acestea au fost proiecte legislative ale unor parlamentari", ne-a declarat, in exclusivitate, Ioan Onisei, secretar de stat in Ministerul Culturii si Cultelor (MCC).
Potrivit lui Onisei, "un alt aspect grav a fost acela ca, desi au fost adoptate o serie de legi, in MCC nu s-au lucrat si nu s-au aprobat actele normative - legislatia secundara -, astfel incat unele dintre mecanismele prevazute de lege nu au putut fi puse in aplicare. De pilda, din lipsa unor norme metodologice, 0,4 la suta din profitul Loteriei Nationale, suma care, potrivit Legii privind cultura scrisa, putea fi cheltuita pentru achizitie de carte si publicatii, nu a putut fi consumata".
Cat priveste domeniul monumentelor istorice, "doua aspecte sunt foarte grave", si anume: doar 20 la suta din monumente sunt in finantare pentru lucrari de restaurare si, pe de alta parte, sumele care au fost prevazute sunt foarte mici. "S-a inceput, de pilda, restaurarea unui monument si a fost abandonat. S-a trecut apoi la un alt monument. Lucrul acesta este foarte grav, este ca si cand, daca-mi permiteti o metafora, un om bolnav este deschis pe masa de operatie si abandonat acolo. Pentru anul acesta, MCC are la dispozitie, pentru lucrarile de restaurare la monumentele istorice, numai 160 de miliarde lei de la buget, in timp ce in 1997, cand Ion Caramitru a lansat Programul National de Restaurare, sumele alocate se ridicau la 1.000 de miliarde de lei. Iar lista neregulilor grave poate continua", a incheiat Ioan Onisei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.