Desi investitorii internationali asteapta cu nerabdare deschiderea pietei de capital a Romaniei, unii dintre ei ar putea fi surprinsi sa constate ca fonduri speculative si companii infiintate pentru investitii au preluat deja mare parte din activele
Desi investitorii internationali asteapta cu nerabdare deschiderea pietei de capital a Romaniei, unii dintre ei ar putea fi surprinsi sa constate ca fonduri speculative si companii infiintate pentru investitii au preluat deja mare parte din activele locale, transmite Reuters. Potrivit legislatiei actuale, persoanele straine pot detine in Romania actiuni, dar nu pot detine lei in conturi locale si nici obligatiuni guvernamentale in lei.
In viitorul apropiat, guvernul va permite accesul strainilor la depozite in moneda nationala si va liberaliza, pana in iunie 2005, contul de capital pentru a permite nerezidentilor sa constituie depozite in lei. Pregatirile Romaniei pentru aderarea, in 2007, la Uniunea Europeana, ar putea crea o cursa acerba pentru activele romanesti, sustinuta de speculatorii straini, care evita barierele oficiale prin metode complexe, precum Special Purpose Vehicles - firme cu personalitate juridica romana infiintate cu scopul asigurarii accesului banilor straini la plasamente in lei. In opinia analistilor si investitorilor, achizitia unor active in Romania se poate face prin asemenea Special Purpose Vehicles.
Un indiciu al fluxurilor speculative de capital in Romania este evolutia Bursei de Valori Bucuresti. In 2004, principalul indice al BVB, BET, care reflecta trendul celor mai lichide zece titluri, a crescut cu 101,19 la suta. Pana in prezent, majorarea pe 2005 este de 37,17 la suta. "Daca urmarim valorile actiunilor romanesti, acestea sunt mult supraevaluate. Mi se pare o evolutie asemanatoare situatiei din Grecia inainte de aderarea la UE, cand piata a crescut foarte puternic dupa care a scazut abrupt. Piata romaneasca a atins cotatii inalte inca de acum", a indicat Günter Faschang, analist pentru Vontebel Fund, din Viena.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.