Investitorii straini vor putea tranzactiona pe piata valutara interbancara romaneasca doar prin intermediarii autorizati de BNR si au dreptul sa realizeze fara documente justificative numai operatiuni la vedere, a declarat pentru Mediafax purtatorul
Investitorii straini vor putea tranzactiona pe piata valutara interbancara romaneasca doar prin intermediarii autorizati de BNR si au dreptul sa realizeze fara documente justificative numai operatiuni la vedere, a declarat pentru Mediafax purtatorul de cuvant al BNR, Mugur Stet.
Noutatea adusa de Circulara din 1 martie se refera in principal la accesul liber pe piata pentru operatiunile de cumparare de valuta la vedere de catre rezidenti si nerezidenti.
In ceea ce priveste operatiunile cu instrumente financiare derivate, cum ar fi cele de cumparare la termen, ele pot fi efectuate fara restrictii, doar in cazul in care reprezinta o tranzactie de acoperire (hedging) a unui potential risc provenit dintr-o operatiune de comert exterior.
Pentru alte tranzactii cu instrumente financiare derivate, care au un caracter speculativ si sunt asimilate operatiunilor de piata monetara, este obligatorie autorizarea bancii centrale.
Tranzactiile pe piata valutara interbancara se efectueaza numai prin intermediul institutiilor de credit autorizate sa functioneze in Romania in calitate de dealeri.
Leii obtinuti de nerezidenti din vanzarea de valuta pot fi pastrati exclusiv in conturi curente si pot fi utilizati pentru efectuarea de operatiuni curente si de capital, in conditiile regulamentului.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.