Guvernul a decis sa inainteze Parlamentului in regim de urgenta un proiect de lege de legalizare a platilor ilegale, in valoare de 3500 de miliarde de lei facute de Guvernul Nastase pe criterii electorale. Ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, a decla
Guvernul a decis sa inainteze Parlamentului in regim de urgenta un proiect de lege de legalizare a platilor ilegale, in valoare de 3500 de miliarde de lei facute de Guvernul Nastase pe criterii electorale. Ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, a declarat ieri la Palatul Victoria ca problemele cu care se confrunta in acest moment sistemul sanitar au aparut din cauza faptului ca fostul guvern a aprobat compensarea cu 90 la suta a medicamentelor, fara insa a suplimenta corespunzator bugetul pe 2004 si fara sa includa aceste cheltuieli in bugetul pe 2005. Cele 3500 miliarde lei datorie reprezinta mai mult de un sfert din bugetul de 12 mii miliarde alocat in 2005 sistemului sanitar.
"Este vorba de datorii din sistemul sanitar care urmeaza sa fie decontate din bugetul pe 2005 alocat cu aceasta destinatie, diminuandu-se proportional consumul din acest an. Acest proiect ar trebui aprobat pana la inceputul lunii aprilie", a declarat ministrul Sanatatii Mircea Cinteza, ieri la Palatul Victoria. El a mentionat ca aceste datorii sunt rezultatul "unei atmosfere create de Guvernul Nastase, care a amenintat farmacistii ca, daca nu vor onora retetele compensate, isi vor pierde locul de munca. Este vorba de fapt de o practica care dureaza din 2003. Nu exista nici un document semnat de fostii guvernanti pentru acesti bani. Ratiunea gestului nostru este aceea ca desi au fost cheltuiti ilegal, acesti bani au servit populatia tarii", a completat Cinteza.
Noi reglementari
In plus, Guvernul va aproba si alte masuri prin care sa se reglementeze acest sistem de compensare a medicamentelor, astfel incat sa nu mai apara probleme. "Vor fi elaborate reglementari privind achizitiile publice de medicamente, nivelul compensarii, precum si modul de efectuare a platilor. In privinta compensarilor nu s-a stabilit insa care va fi plafonul. Vor fi sisteme prin care se va acorda o compensare mai mare de circa 80% pentru medicamentele mai ieftine si un altul in care compensarea ar putea fi de circa 40% pentru medicamentele scumpe. Acestea sunt estimarile minime, speram ca in urma calculelor deosebit de complexe sa putem oferi mai mult", a explicat Cinteza. Ministrul a subliniat ca problemele care au aparut in cateva judete la eliberarea retetelor compensate cu 90% au fost determinate de faptul ca farmacistii s-au speriat ca nu-si vor primi banii. "Am avut intalniri cu toti reprezentantii de distribuire si eliberare a medicamentelor si am lamurit problema. Din acest moment nu ar mai trebui sa existe blocaje la eliberarea retetelor compensate", a mentionat Mircea Cinteza. El a declarat ca discutia din sedinta de Guvern de ieri a fost privind oportunitatea ca actuala echipa guvernamentala sa stearga aceste datorii facute de Executivul condus de Adrian Nastase.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.