O comisie a Congresului SUA a aprobat alocarea a 81,3 miliarde de dolari reprezentand cheltuieli suplimentare pentru continuarea operatiunilor militare din Irak si Afganistan (de anul acesta), suma fiind cu 600 de milioane de dolari mai mica decat so
O comisie a Congresului SUA a aprobat alocarea a 81,3 miliarde de dolari reprezentand cheltuieli suplimentare pentru continuarea operatiunilor militare din Irak si Afganistan (de anul acesta), suma fiind cu 600 de milioane de dolari mai mica decat solicitase initial presedintele George W. Bush, informeaza Bloomberg.
Pachetul promulgat zilele trecute include cheltuieli de 76,9 miliarde de dolari pentru aparare, in jur de 2,7 miliarde pentru asistenta straina si fonduri suplimentare pentru derularea operatiunilor de securitate din Irak. Autoritatile au aprobat cheltuieli militare cu 1,86 de miliarde de dolari mai mari decat solicitase Bush, sporind fondurile alocate achizitionarii de armament si echipamente de protectie pentru trupele din Irak.
Comisia din cadrul Congresului SUA a redus aproape 600 de milioane de dolari din suma ceruta initial de George W. Bush, diminuand fondurile destinate operatiunilor din strainatate (cum ar fi misiunile de mentinere a pacii) si construirii unei noi ambasade la Bagdad.
In conditiile suplimentarii resurselor financiare, costurile militare aferente misiunilor din Irak si Afganistan depasesc 100 de miliarde de dolari, in anul fiscal 2005. De asemenea, cheltuielile destinate Apararii sporesc cu aproape 25 la suta. Initiativa legislativa urmeaza a fi supusa votului celor doua Camere saptamana viitoare.
Comisia de profil din cadrul Senatului va promulga, la randul sau, propria versiune a acestui proiect.
In acest pachet de cheltuieli mai sunt incluse cele 656 de milioane de dolari alocate ajutorarii regiunilor din Asia, afectate de tsunami, suma fiind cu 45 de milioane de dolari mai mica decat solicitase initial presedintele Bush.
Autoritatile legislative au mai aprobat un amendament ce prevede reluarea programului de ajutorare a Sudanului, in valoare de 150 de milioane de dolari, cheltuieli taiate initial de pe lista propusa de Bush. Au mai fost eliminate, de asemenea, 200 din cele 780 de milioane de dolari propuse de Bush pentru misiunile de mentinere a pacii, iar suma destinata noii Ambasade de la Bagdad a fost redusa cu 66 de milioane de dolari, pana la 592 de milioane. Comisia din cadrul Congresului a refuzat finantarea cu 570 de milioane de dolari a proiectelor de reconstructie din Afganistan, cheltuielile urmand sa fie prevazute in proiectia bugetara pentru anul fiscal 2006.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.