Beneficiarii primei etape de recorelare a pensiilor vor primi drepturile banesti incepand din 14 martie, insa mai putin de jumatate dintre acestia vor incasa pensii majorate, a anuntat, ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Muncii, Gheorghe Bar
Beneficiarii primei etape de recorelare a pensiilor vor primi drepturile banesti incepand din 14 martie, insa mai putin de jumatate dintre acestia vor incasa pensii majorate, a anuntat, ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Muncii, Gheorghe Barbu. Mai exact, din 206.480 de pensionari carora le-au fost recalculate veniturile, doar 81.990 vor primi pensii mai mari, incepand din 14 martie. "Vrem sa fim clari de la inceput: recalcularea pensiilor nu inseamna neaparat o majorare a veniturilor. Exista o speranta mare in randul persoanelor ca o sa castige in urma acestui proces, insa recalcularea inseamna mai mult o reasezare pe principii etice a sistemului de pensii. Adica venituri raportate la contributia catre sistemul de pensii", a explicat secretarul de stat in Ministerul Muncii, Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii. Seitan a precizat ca 41% din persoanele care s-au pensionat inainte de anii 1980 au primit totusi pensii marite, in urma procesului de recalculare, majorarile fiind cuprinse intre 50.000 de lei si 5,7 milioane de lei (intr-un singur caz). Dintre cei 81.990 de beneficiari ai pensiilor marite, in jur de 9000 vor primi in plus la pensie sume cuprinse intre cateva mii de lei si 100.000 de lei, 33.000 de persoane - intre 100.000 lei si 500.000 de lei, 24.000 de persoane - intre 500.000 de lei si un milion de lei, iar 14.000 de pensionari vor avea pensii mai mari cu cel putin un milion de lei, incepand cu 14 martie.
A doua etapa de recalculare a pensiilor va fi finalizata in vara, iar procesul vizeaza reactualizarea a peste 1.128.000 dosare de pensie, a anuntat, marti, intr-o conferinta de presa, ministrul Muncii, Gheorghe Barbu.
Potrivit ministrului, a doua etapa presupune recalcularea dosarelor celor care s-au pensionat in intervalul 1980 - 1990 inclusiv.
"Este un volum de munca extrem de mare, mai ales pentru anul 1990, cand s-au pensionat peste cinci sute de mii de persoane. A fost un adevarat exod, atunci, cand romanii au ales pensionarea amenintati fiind de somaj", a spus Gheorghe Barbu.
La fel ca si pentru prima etapa, oficialii ministerului estimeaza o crestere a veniturilor doar pentru jumatate din viitorii beneficiari.
Primii beneficiari ai pensiilor recalculate sint persoanele care s-au pensionat in 1980 si inainte de acest an, adica in jur de 214.000 persoane, la nivel national. Numarul total al dosarelor de pensii care vor intra in procesul de recalculare se ridica la aproximativ 4,2 milioane.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.