Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a declarat presei, ieri, ca exista suspiciuni ca au fost comise acte de coruptie la atribuirea contractelor de concesiune a activitatilor de pescuit in Delta Dunarii.
"Pana in prezent, dubiile mari sunt in le

Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a declarat presei, ieri, ca exista suspiciuni ca au fost comise acte de coruptie la atribuirea contractelor de concesiune a activitatilor de pescuit in Delta Dunarii.
"Pana in prezent, dubiile mari sunt in legatura cu alocarea cotelor (de pescuit - n.r.), care s-au schimbat
in acte aditionale fata de cele initiale prevazute in contract. Trebuie insa facuta si aici o evaluare. Nu numai stiuca este amenintata, ci si sturionii, si asta din cauza exploatarii industriale", a spus ministrul Mediului. Ministrul a precizat ca este prematur sa spuna cine ar fi intrat prin acte de coruptie in posesia contractelor de concesiune, aratand insa ca aceste date vor fi facute publice dupa finalizarea verificarilor facute de minister. "Sper ca, la sfarsitul acestei luni - inceputul lunii viitoare, sa avem concluziile si raportul final al evaluarii si verificarii pe care am dispus-o in legatura cu aceste contracte", a declarat ministrul Mediului.

Cei 24 de concesionari, verificati la sange

Ministrul Mediului a dispus, luna trecuta, verificarea legalitatii tuturor celor 24 de contracte de concesiune vizand vanatoarea, pescuitul sau turismul atribuite in Delta Dunarii.
Presa ultimilor ani a relatat in mai multe randuri despre contractele de concesionare a acestor activitati, intelegeri incheiate de persoane cu nume sonore din mediul politic si de afaceri. Sulfina Barbu a mai aratat ca Ministerul Mediului a mostenit doua procese in care este chemat in judecata de doua asociatii de pescari, care solicita instantei anularea unor contracte privind concesiunea pescuitului, intelegeri care le-ar leza interesele. "Cetatenii trebuie sa traiasca din resursele Deltei Dunarii, dar pe principiile dezvoltarii durabile, pe care trebuie sa le regasim in planul de management al acestei rezervatii", a spus ministrul Barbu, care a participat la un seminar organizat, marti, de fundatia "Salvati Delta - Academia Catavencu".
La randul lui, directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunarii", Romulus Ciuca, a declarat ca pescarii din Delta ar trebui sa fie lasati sa se ocupe de pescuit pe cont propriu, fara a fi angajati de concesionari.
"Pescarul nu este braconier, el prinde atat cat ii trebuie.
Nu cred ca exista pescari care sa aiba lazi frigorifice pentru depozitarea pestelui.Este normal ca ei sa pescuiasca pentru ei si familiile lor si, eventual, surplusul sa fie vandut la cherhanale, insa pe principiile concurentei si pe principiile unei piete libere", a spus Ciuc.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.