Se anunta vremuri grele pentru firme. Oamenii Fiscului au fost "biciuiti" ieri de ministrul Finantelor si de premier pentru activitatea ultimilor ani si li s-a pus in vedere sa aduca rezultate, in caz contrar urmand sa fie dati afara.
Ministru

Se anunta vremuri grele pentru firme. Oamenii Fiscului au fost "biciuiti" ieri de ministrul Finantelor si de premier pentru activitatea ultimilor ani si li s-a pus in vedere sa aduca rezultate, in caz contrar urmand sa fie dati afara.
Ministrul Finantelor, Ionut Popescu, i-a avertizat pe directorii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) ca vor fi sanctionati cu desfacerea contractului de munca in cazul in care nu isi vor indeplini planul incasarilor de obligatii bugetare de la agentii economici.
El a transmis sefilor de directii judetene ale Agentiei, la sedinta de ieri a ANAF, cate un plan cuprinzand volumul datoriilor curente si al arieratelor care trebuie platite de firmele din judetul respectiv la bugetul de stat, avertizandu-i ca vor fi inlocuiti daca nu vor reusi sa respecte obiectivele stabilite.

"Trebuie sa aduceti mai multi bani la buget"

"Statutul de functionar public nu este doar o umbrela sub care putem sta linistiti pana la pensie. Trebuie sa aduceti mai multi bani la bugetul de stat si ne vom desparti, in limitele legii, de cine nu va face performanta, indiferent de culoarea sau simpatiile politice", a spus Popescu.

Plan indeplinit, fara abuzuri

Avertismentul a fost reluat, la sedinta ANAF, atat de premierul Calin Popescu Tariceanu, cat si de presedintele Agentiei, Sebastian Bodu, care i-au atentionat, totodata, pe reprezentantii Agentiei, sa nu abuzeze de functie in relatia cu firmele controlate.
Multi investitori straini reclama controalele excesive si nejustificate la care sunt supusi din partea inspectorilor, a afirmat Tariceanu, care a aratat ca si el a fost supus unui tratament similar din partea functionarilor Ministerului Finantelor, in perioada in care lucra in sectorul privat.
"Si eu am incercat pe propria piele abuzurile functionarilor din Ministerul Finantelor, care actionau in numele ministrului de atunci, Florin Georgescu, si care interpretau aberant Legea taxelor de publicitate locala. Am fost obligat sa imi caut dreptatea si sa am castig de cauza in contencios administrativ", a spus premierul, care le-a cerut inspectorilor ANAF sa actioneze strict conform legii.
Este foarte important ca aceasta atentionare sa nu fie numai de ochii lumii. Popescu a declarat pentru Wall Street Journal ca ar vrea sa recupereze din aceste actiuni nu mai putin de 125.000 de miliarde de lei, atat cat ar fi blocati in datorii catre buget.

Orice datorie te pune pe lista Fiscului

Ministrul Finantelor le-a mai solicitat directorilor ANAF sa aiba o atitudine mai ferma fata de firmele rau-platnice si sa intervina inainte ca acestea sa acumuleze mari datorii la bugetul de stat.
El a precizat ca nu este multumit de activitatea ANAF din ultimii ani, aratand ca o metoda eficienta de colectare a veniturilor nu ar fi permis cresterea numarului de firme cu datorii.
"Daca am ajuns sa avem atat de multe firme cu mari datorii, trebuie sa va intrebati cat din aceasta situatie este cauzata de activitatea dumneavoastra. Fiecare trebuie sa se intrebe dimineata, in fata oglinzii, de ce ati avut o atitudine toleranta fata de unele dintre aceste companii si de ce se punea sechestru pe cea mai ruginita Dacie din parcare cand incepea procesul de executare silita", le-a spus Ionut Popescu directorilor ANAF.

Esalonari, numai pentru bun-platnici

Guvernul va anula sistemul de reesalonare la plata a datoriilor acumulate de agentii economici la bugetul de stat, deoarece procedurile aplicate pana in prezent nu au avut efectele pozitive scontate asupra nivelului de colectare a veniturilor bugetare, a afirmat premierul Calin Popescu Tariceanu.
Facilitatile acordate pana in prezent vor fi mentinute, cu conditia ca firmele beneficiare sa respecte calendarul de plata a obligatiilor.

Bugetul, cea mai ieftina banca

"Ne pregatim sa anulam aceasta practica nenorocita a reesalonarilor, deoarece s-a dovedit ca sistemul a fost unul pagubos. Am constatat nu o data ca foarte multe intreprinderi, care au apelat la acest sistem si au ramas neviabile, au adoptat un comportament incorect si si-au finantat dezvoltarea pe banii bugetului. Au considerat ca cea mai ieftina banca este bugetul, pe care au inceput sa il foloseasca precum o sursa proprie de finantare. Nu avem chef sa mai toleram asemenea practici", a spus premierul, prezent la Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
Trebuie amintit faptul ca incepand de la 1 ianuarie 2004 nu s-au mai acordat noi esalonari, iar firmele care nu si-au respectat calendarul de plata a obligatiilor pana in noiembrie au pierdut aceasta facilitate.
Executivul va reevalua si sistemul de acordare a scutirilor la plata obligatiilor bugetare, urmand ca astfel de facilitati sa fie aprobate numai cu avizul Consiliului Concurentei.
Ministerul Finantelor va modifica, in acest sens, Legea falimentului si alte acte normative specifice, astfel incat firmele sa nu mai beneficieze, in viitor, de reesalonarea datoriilor.

Achitarea datoriilor catre stat nu va mai fi optiune, ci obligatie

Tariceanu a aratat ca practica intreprinderilor de stat de a nu-si achita obligatiile bugetare s-a extins, in ultimii ani, si la nivelul sectorului privat, fiind adoptata in principal de "clientii politici ai puterii".
"Vom taia cordonul ombilical de hranire a clientelei politice care s-a inmultit in principal in ultimii patru ani. Comportamentul corect de achitare a obligatiilor bugetare nu va mai fi o optiune a contribuabilului, ci o obligatie bine reglementata de lege", a spus premierul.
Potrivit ultimei actualizari a listelor cu datornicii la stat, la 5 februarie anul curent, un numar de 106 contribuabili mari au aprobate inlesniri la plata obligatiilor restante la bugetul de stat pentru suma totala de 5.620 miliarde de lei.
De asemenea, un numar de 2.232 contribuabili mijlocii si mici au aprobate reesalonari la bugetul de stat in suma totala de 4.456 miliarde de lei.

"Si eu am incercat pe propria piele abuzurile functionarilor din Ministerul Finantelor, care actionau in numele ministrului de atunci, Florin Georgescu, si care interpretau aberant Legea taxelor de publicitate locala. Am fost obligat sa imi caut dreptatea si sa am castig de cauza in contencios administrativ" Calin Popescu Tariceanu, prim-ministru


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.