Scandalul stramutatilor de lux este pe punctul de a exploda din nou. De aceasta data se fac o serie de verificari pentru a se vedea cum a reusit Niculae Mocioi, directorul general al Institutului de Cercetare Stiintifica, Inginerie Tehnologica si Pro

Scandalul stramutatilor de lux este pe punctul de a exploda din nou. De aceasta data se fac o serie de verificari pentru a se vedea cum a reusit Niculae Mocioi, directorul general al Institutului de Cercetare Stiintifica, Inginerie Tehnologica si Proiectare Mine pe Lignit (SC-ICSITPML-SA), sa se autodespagubeasca dupa ce proprietatea sa de la Cariera Tismana s-a degradat. Pe de alta parte, un alt stramutat cu cantec este Alexandru Busuioc, un fost consilier de-al lui Adrian Nastase. Cei doi ar fi fost despagubiti de Compania Nationala a Lignitului dupa ce s-au intocmit expertize cel putin discutabile.
In cazul lui Niculae Mocioi, directorul ICSITPML-SA, fratele membrului PRM Ion Mocioi, povestea este relativ simpla. Surse confidentiale ne-au declarat ca Mocioi avea o locuinta extrem de modesta in zona carierei Tismana, mai exact in satul Galesoaia. Practic, era vorba de o constructie care statea sa cada, cu o suprafata de 67 metri patrati.
Primul pas. Niculae a impartit dreptul la proprietate cu fratele si mama sa. A urmat cererea de stramutare catre Compania Nationala a Lignitului, cerere care a fost avizata favorabil. Mocioi a realizat si expertiza tehnica. Perfect legal. Numai ca expertiza a fost intocmita de SC-ICSITPML-SA, institutul pe care cu onoare il conduce. Interesant este ca dosarul de evaluare care continea si fotografiile este tinut sub cheie si ca vechea constructie a disparut a doua zi dupa evaluare.

Dai 67, primesti 437

Pasul urmator. In 1994, Compania Nationala a Lignitului (CNL) achizitioneaza un teren de 1000 de metri patrati in Craiova, la iesirea spre Bucuresti, la pretul de 10 dolari metrul patrat. Si cum era vorba de trei proprietari (fratii Mocioi si mama lor), CNL se apuca sa construiasca pe banii companiei trei case. Cel putin una este mai mult decat casa. Directorul Niculae Mocioi s-a ales cu o moderna locuinta de 300 de metri patrati. Fratele a fost mai modest. S-a multumit cu o casa de 117 metri patrati, iar mama a primit o constructie de numai 20 de metri patrati. Una peste alta, familia Mocioi a iesit bine din afacere. A dat o cocioaba de 67 de metri patrati in vagauna Galesoaia si a primit trei case cu o suprafata totala de 437 metri patrati intr-o zona rezidentiala din Craiova...

Busuioc il umileste pe Mocioi

Povestea stramutatului Alexandru Busuioc este similara, dar are cateva nuante diferite. Busuioc avea o casa batraneasca cu dependinte in zona Carierei Rosii. Stramutarea demareaza cu cererea depusa la CNL. Este avizata si urmeaza expertiza care s-a realizat in conditii identice cu cele din cazul Mocioi. In fine, CNL accepta sa finanteze constructia, dar nu mai este obligata sa cumpere si terenul pentru ca Busuioc are noroc cu fostul primar al Craiovei, Vasile Bulucea. Edilul
i-a dat in folosinta fostului consilier guvernamental un teren in zona Spitalului Militar din Craiova. Compania Nationala a Lignitului se pune pe treaba si construieste conform celor rezultate din expertiza o casa de... 900 de metri patrati! Trebuie sa recunoasteti ca Busuioc l-a cam umilit pe Mocioi.

Primele anchete

Nu este primul caz in care oameni din minerit si-au construit case de lux pe banii CNL. Petre Baleanu-Ceausescu, inginer la Exploatarea Miniera Motru, si Ion Dadalau, contabil-sef la EMC Jilt, si-au construit vile de lux in cartierul Primaverii din Targu-Jiu, producand un prejudiciu de peste 4 miliarde de lei.
Dosarele stramutatilor de lux mai cuprind aproape 20 de nume, intre care cele ale lui Marin Condescu, liderul USMO si CNM, Ion Vulpe, fostul director al Companiei Nationale a Lignitului Oltenia (CNLO), precum si cel al presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Gorj, Ion Calinoiu.
Petre Baleanu-Ceausescu, in varsta de 46 de ani, din comuna gorjeana Slivilesti, inginer la Exploatarea Miniera Motru, si Ion Dadalau, in varsta de 50 de ani, contabil-sef la Exploatarea Miniera de Cariera Jilt, din comuna Matasari, sunt cercetati pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice.
Politistii din cadrul Serviciului Cercetari Penale, din cadrul IPJ Gorj, au stabilit ca cei doi, in calitate de director, respectiv contabil-sef la EMC Jilt, in cursul anului 2003 au achizitionat cate o locuinta de la satenii care urmau sa fie stramutati. Casele cu pricina se aflau in satul Stiucani, din comuna Slivilesti, iar directorul si contabilul-sef al EMC Jilt cunosteau faptul ca locuintele urmau sa fie demolate.
Profitand de calitatea pe care o aveau, angajatii fostei CNLO au dispus reconstruirea unor locuinte in suprafata mai mare decat cele care fusesera demolate.
Prejudiciul produs in acest fel se ridica la suma de patru miliarde de lei, adica aproximativ doua miliarde de lei pentru fiecare casa.
De mentionat ca Petre Baleanu-Ceausescu a achizitionat doua case de stramutati: una cu 50 milioane de lei, iar alta cu opt milioane de lei.
De asemenea, colegul sau de serviciu, Ion Dadalau, a platit pentru o "cocioaba" de stramutat suma de 15 milioane de lei.
De la aceste sume derizorii s-a ajuns in final la miliarde de lei. Ceausescu si Dadalau au fost prezentati, in cursul zilei de ieri, Parchetului, respectiv instantei de judecata, cu propunerea de arestare preventiva, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata. Procurorii gorjeni au dispus, insa, cercetarea in libertate a celor doi fosti directori.

Alesii locali, implicati

Tot la Politia Gorj se mai afla in cercetare alte 20 de persoane care au beneficiat de sistemul stramutatilor de lux, intre acestea numarandu-se: Marin Condescu, liderul USMO, Ion Vulpe, fost director al CNLO, sau Ion Calinoiu, actualul presedinte al Consiliului Judetean Gorj. Marin Condescu a cumparat o casa la Timiseni, iar Ion Calinoiu la Slivilesti.
Dosarele la care se lucreaza intens sunt cele ale lui Vulpe si Calinoiu. De altfel, Ion Calinoiu este urmarit penal de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj, intr-un alt dosar ce vizeaza licitatii atribuite de CJ Gorj, in perioada in care Mischie era presedintele Consiliului Judetean Gorj.
Acesta din urma este anchetat pentru comiterea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice si fals in inscrisuri oficiale.

Departe de final

Lucrurile sunt departe de final in aceasta afacere. Unele surse vorbesc despre implicarea unor actuali directori din CNL (cel mai vehiculat nume ar fi cel al directorului economic) in afacerea stramutatilor de lux.
Surse din IGPR ne-au declarat ca cel mai probabil vor cadea si o serie de capete din Politia Judeteana, care a stat cu mainile in san ani buni. Oricum, la Bucuresti sunt cunoscute toate matrapazlacurile cu terenuri pentru ca ofiterii de informatii au trimis rapoarte destul de consistente...


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.