Georgia si Romania pot realiza impreuna multe proiecte importante in regiunea Marii Negre - aceasta este opinia liderului de la Tbilisi, Mihail Saakasvili, care este foarte interesat de cooperarea cu tara noastra, transmite Rador. Mihail Saakasvili a declarat pentru TVR 1 ca "exemplul Romaniei pentru integrarea europeana este hotarator. Este firesc sa ne orientam spre cineva cunoscut, si nu spre Olanda, care are o alta psihologie si mentalitate. Trebuie sa invatam de la tari cu un trecut asemanator, cu probleme similare, care au putut fi depasite cu succes. Fireste, in acest sens, Romania este un exemplu prin realizarile pe care le-a obtinut in unele domenii. Un prim proiect comun si de perspectiva este deschiderea liniei de feribot intre porturile Batumi si Constanta". Presedintele georgian s-a declarat "convins ca, o data cu venirea la putere a unui nou presedinte in Romania, va veni si o noua energie. El a devenit seful statului pe fondul luptei impotriva coruptiei, o problema pe care o avem si noi. Eu cred ca Romania are un rol foarte important, de lider in bazinul Marii Negre. Romania doreste intensificarea cooperarii cu statele riverane Marii Negre, o parere impartasita si de Georgia, care este gata sa se implice alaturi de celelalte tari din regiune in promovarea unor proiecte comune de combatere a traficului ilegal de arme, de persoane si de droguri, pentru ca bazinul Marii Negre sa devina si o zona de securitate". (D.E.)
Detinut politic in Belarus
O comisie a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a cerut ieri eliberarea opozantului belarus, Mihail Marinici, condamnat la cinci ani de detentie, se arata intr-un comunicat al Consiliului Europei, informeaza Rompres. "Comisia cere autoritatilor din Belarus sa-l elibereze imediat pe Marinici", se spune in comunicatul Comisiei APCE pentru probleme juridice si drepturile omului. Un tribunal de la Minsk l-a condamnat, in decembrie 2004, la 5 ani de inchisoare pe acest lider al opozitiei din Belarus pentru ca ar fi furat material informatic de la Ambasada SUA la Minsk, desi Departamentul de Stat american nu a facut nici o plangere impotriva lui. Comisia APCE pentru probleme juridice si drepturile omului mentioneaza ca presedintia Consiliului European considera ca acest proces inechitabil are motive politice, iar Departamentul de Stat al SUA denunta condamnarea ca o utilizare abuziva a sistemului judiciar pentru motive politice. Deputat, primar al Minskului, apoi ministru pentru relatii comerciale externe si ambasador al tarii sale in Lituania, Estonia si Finlanda, Mihail Marinici, 64 de ani, a candidat in alegerile prezidentiale din 2001 impotriva presedintelui Aleksandr Lukasenko.
Kucima se disculpa
Fostul presedinte ucrainean, Leonid Kucima, spre care sunt indreptate toate privirile dupa moartea, vineri, a fostului ministru de Interne, Iuri Kravcenko, martor-cheie in afacerea jurnalistului asasinat, Gheorghi Gongadze, a sosit, sambata dupa-amiaza, la Kiev, venind din Republica Ceha. "In fata lui Dumnezeu, in fata oamenilor si in fata constiintei mele, eu sunt curat", a afirmat el intr-o intrevedere improvizata cu ziaristi la Karlovy Vary, unde se afla in vacanta, impreuna cu sotia sa, noteaza Mediafax. El a sustinut, de asemenea, ca este constient de faptul ca va fi convocat la Parchetul general. Ex-liderul Kievului fusese acuzat, cu patru ani in urma, de fosta opozitie - acum la putere - ca a organizat asasinarea, in septembrie 2000, a ziaristului Gheorghi Gongadze, un binecunoscut combatant la adresa regimului Kucima. (D.E.)
Manifestatii pentru Hariri
Opozitia de la Beirut a lansat, sambata, un apel adresat "tuturor libanezilor" pentru organizarea, luni, a unei noi manifestatii solicitand retragerea totala a armatei siriene din Liban, cu ocazia implinirii a 21 de zile de la asasinarea fostului premier Rafik Hariri. "Opozitia le cere tuturor libanezilor, din toate regiunile si de toate varstele sa opreasca lucrul pentru a participa la o adunare chiar pe locul unde a fost asasinat Rafic Hariri", pe malul marii, incepand cu orele 12.00 (10.00 GMT), inainte de a se indrepta spre mormantul" fostului premier, din centrul orasului, se anunta intr-un comunicat al opozitiei. Aceasta adunare, organizata de Fundatia Hariri si de asociatiile de tineret, are de asemenea drept obiectiv "sa ceara stabilirea adevarului cu privire la acel asasinat si concedierea sefilor serviciilor de securitate" libanezi. (D.E.)
Retragere din Irak
Guvernul bulgar va decide pana la sfarsitul acestei luni daca sa isi mentina trupele in Irak, dupa ce mandatul acestora va expira la sfarsitul lunii iulie, a anuntat duminica ministrul bulgar al Apararii, Nikolai Svinarov, informeaza Rompres. "Trebuie sa decidem daca vom ramane in Irak pana la sfarsitul lui 2005 /.../ si cum se va modifica forma participarii noastre incepand din 2006", a declarat Svinarov pentru postul de televiziune bTV, la doua zile dupa ce Bulgaria a pierdut in Irak cel de-al optulea soldat. Ministrul a subliniat ca personal nu vede nici un motiv pentru care contingentul bulgar sa se retraga din Irak si ca decizia ce va fi luata la sfarsitul acestei luni nu va fi influentata de moartea militarului sau de apropiatele alegeri din Bulgaria. Bulgaria - un aliat ferm al Statelor Unite in razboiul din Irak - are desfasurat in orasul irakian Diwaniya un batalion de infanterie format din 480 de soldati, aflati sub comandament polonez. (G.D.)