O decizie luata zilele trecute de OMC, potrivit careia Statele Unite subventioneaza ilegal producatorii autohtoni de bumbac, ar putea destabiliza sistemul american de acordare a ajutoarelor financiare, transmite editia on-line a cotidianului Seattle

O decizie luata zilele trecute de OMC, potrivit careia Statele Unite subventioneaza ilegal producatorii autohtoni de bumbac, ar putea destabiliza sistemul american de acordare a ajutoarelor financiare, transmite editia on-line a cotidianului Seattle Times. Cazul, adus in prim-plan de Brazilia, este prima provocare, incununata de succes, la adresa sistemului american de subventionare a fermierilor si ar putea avea efecte si asupra altor producatori, cum ar fi cultivatorii de grau.
"In mod clar, este o masura ce va avea efecte si asupra altor marfuri", a apreciat Glen Squires, analist in cadrul Comisiei pentru grau din Washington. "Toti producatorii vor trece, probabil, prin acelasi proces de analiza a subventiilor incasate", a mai spus acesta. Inca nu se stie cat anume din cele cateva miliarde de dolari alocate sub forma de subventii vor fi afectate de decizia OMC, care acopera asa-numitele plati directe si programele de creditare a exportatorilor. Unii observatori au afirmat ca decizia ar putea determina SUA sa ia in calcul posibilitatea modificarii politicii de subventionare si a altor culturi, pentru a alinia aceste politici la decizia OMC privind bumbacul.
In statul Washington, programele de sustinere a fermierilor au adus acestora fonduri de 264 de milioane de dolari, in 2003. Din aceasta suma, numai 50 de milioane de dolari ar putea fi "amenintate" de precedentul stabilit de Brazilia. Cultivatorii de grau beneficiaza de cea mai mare parte a acestor fonduri. Programele de sprijinire a producatorilor de lactate, mere si crescatorii de miei ar putea scapa de "ajustari", au declarat oficiali din sectorul de profil.
In decizia sa, OMC a sustinut concluziile de anul trecut, potrivit carora subventiile acordate producatorilor americani de bumbac incalca regulile comerciale, genereaza scaderea preturilor la nivel mondial si afecteaza producatorii brazilieni. Judecatorii organizatiei au respins apelul Statelor Unite care sunt obligate, astfel, sa diminueze valoarea subventiilor pentru a le aduce in conformitate cu normele OMC.
Decizia a sanctionat Statele Unite pentru depasirea limitei platilor catre producatorii de bumbac, nivel stabilit in 1994. Brazilia a contestat, totodata, sistemul european de subventionare a producatorilor de zahar si ameninta cu inaintarea unei plangeri privind subventionarea cultivatorilor de soia din SUA.
Decizia reprezinta o victorie pentru tarile in curs de dezvoltare si pentru criticii sistemului de subventionare a fermierilor, care sustin ca astfel de plati favorizeaza in mod neloial fermierii din tarile bogate. Masura ar putea dezgheta, de asemenea, negocierile comerciale care au trenat din cauza reticentei SUA, UE si a altor tari dezvoltate de a reduce nivelul sprijinului acordat fermierilor autohtoni in lipsa unor masuri similare luate si de alte state.

Zeci de manifestanti antiglobalizare, arestati in Kenya

Peste 40 de manifestanti antiglobalizare au fost arestati in Kenya, in apropierea locului de desfasurare a unui summit international pe tema comertului mondial, relateaza surse din politia keniana, citate de BBC.
Arestarile au fost facute la cativa kilometri de locul de desfasurare a summitului - statiunea Ukunda - unde manifestantii au blocat drumurile. Ministrii din peste 30 de tari incearca sa deblocheze negocierile privind noile norme ale comertului mondial. Motivul "inghetarii" negocierilor este faptul ca tarile sarace vor ca statele bogate sa reduca valoarea subventiilor agricole. Ministrii vor trebui sa elaboreze un proiect de acord care va fi supus dezbaterii Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) cu ocazia urmatoarei reuniuni din decembrie, de la Hong Kong. "Suntem socati de actiunea politiei deoarece ideea impotriva careia protestam ii afecteaza si pe ei", a afirmat Patrick Ochieng, unul dintre cei aproape 500 de manifestanti. "Avem instructiuni clare de la superiorii nostri sa nu lasam pe nimeni care intentioneaza sa protesteze impotriva reuniunii OMC sa se apropie de Ukunda", a declarat Richard Masinde, seful politiei locale.
Numeroase tari sarace au avertizat ca vor parasi conferinta OMC daca nu se decide reducerea subventiilor la bumbac si zahar. Manasseh Nshuti, ministrul Comertului din Ruanda, a afirmat ca, de data aceasta, tarile africane vor planuri concrete, nu doar declaratii si intentii. Potrivit corespondentului BBC, dezbaterile sunt deja in urma fata de programarea initiala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.