Desi reprezinta o prezenta importanta in economia mondiala, Danemarca este inca la inceputul colaborarii cu partea romana ca numar de investitii. Razvan Stroe, commercial officer in cadrul Biroului Comercial al Danemarcei, a declarat pentru "Curierul

Desi reprezinta o prezenta importanta in economia mondiala, Danemarca este inca la inceputul colaborarii cu partea romana ca numar de investitii. Razvan Stroe, commercial officer in cadrul Biroului Comercial al Danemarcei, a declarat pentru "Curierul national" ca firmele daneze sunt prezente pe piata romaneasca in special prin birouri de vanzari si firme de consultanta, preferand sa investeasca prin intermediari.

Fabrica Tuborg, investitie... israeliana

De exemplu, fabrica de bere "Tuborg" din Bucuresti, deschisa in 1998, este de fapt o investitie israeliana. Iar cazul nu este singular. Si alte companii, precum Novo Nordisk sau Nycomed (produse farmaceutice), sunt prezente in Romania prin intermediari. Desi potentialul pietei romanesti este foarte mare, companiile din Danemarca investesc in alte tari est-europene, precum Ungaria sau Cehia. Romania ramane mai ales o piata de desfacere pentru produsele daneze, de la centrale termice sau pompe la jucarii "Lego". Vinovate pentru aceasta stare de fapt sunt infrastructura insuficient dezvoltata, birocratia care ingreuneaza infiintarea unei firme, lipsa de transparenta si mai ales fiscalitatea.

Piata energiei, posibila sansa de dezvoltare

O sansa pentru relatiile comerciale romano-daneze o reprezinta piata energiei, Danemarca fiind un mare producator si exportator, oferind atat centrale si accesorii, cat si consultanta in domeniul energetic. Viitoarea aliniere a sistemului energetic romanesc la standardele europene reprezinta o piata atractiva pentru investitorii danezi, care si-au manifestat deja interesul pentru o colaborare cu Romania in aceasta directie. Nivelul schimburilor comerciale intre Danemarca si Romania ramane foarte scazut. Daca in 2003 acesta a fost de doar 120 de milioane de euro, din care 90 de milioane o reprezentau exporturile daneze, in primele unsprezece luni ale lui 2004 suma a fost de doar 100 de milioane de euro. Activitatea Biroului, dupa cum a declarat Razvan Stroe, se desfasoara dupa principiul "49 la suta functionari publici, 51 la suta firma de consultanta". Daca angajatii Biroului ofera gratuit informatii diverse celor interesati, consultanta oferita firmelor daneze este intotdeauna contra cost. In situatii speciale, Biroul beneficiaza si de sprijinul direct al autoritatilor daneze.
Biroul Comercial al Danemarcei isi desfasoara activitatea in cadrul Ambasadei, situata pe strada Dr. Burghelea nr. 3, sector 2. Persoanele interesate se pot adresa Biroului la telefoanele 312.03.52; 312.03.53, fax: 312.03.58 conform programului: luni-vineri 9.00-16.00, la e-mail: buhamb@um.dk, sau la adresa www.danishembassy.ro. Biroul ofera consultanta exclusiv companiilor daneze interesate sa intre pe piata romaneasca. Investitorii romani trebuie sa se adreseze direct Ambasadei Romaniei din Danemarca.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.