La mai bine de doua decenii de cand echipa de Cupa Davis a Romaniei nu a mai fost prezenta in fazele superioare ale elitei mondiale (n.n. - ultimul meci din sferturi a avut loc in iulie 1983, impotriva Australiei, scor 0-5), ieri seara, la Brasov, se
La mai bine de doua decenii de cand echipa de Cupa Davis a Romaniei nu a mai fost prezenta in fazele superioare ale elitei mondiale (n.n. - ultimul meci din sferturi a avut loc in iulie 1983, impotriva Australiei, scor 0-5), ieri seara, la Brasov, selectionata tricolora formata din Andrei Pavel, Victor Hanescu si Gabriel Trifu a reusit imposibilul si a invins-o pe semifinalista editiei precedente, Belarus, cu scorul general de 3-2, obtinand mult asteptatele vize pentru sferturile de finala ale primei grupe valorice. O performanta uluitoare, care ne-a readus in memorie clipele de glorie ale cuplului format din Ilie Nastase si Ion Tiriac, de trei ori finalisti ai Salatierei in anii '70. Cu Andrei Pavel fenomenal, "Cneazul" obtinand doua puncte de aur in disputele cu Volcikov si Mirnii, si cu Victor Hanescu in rolul locotenentului care a parafat calificarea, invingandu-l in meciul decisiv pe oponentul sau Vladimir Volcikov, Romania a obtinut din nou un loc la masa celor mai valoroase opt echipe din Cupa Davis si va evolua impotriva invingatoarei dintre SUA si Croatia (n.n. - la inchiderea editiei, croatii conduceau cu 2-1!). "Mi s-a implinit visul! Sunt extrem de fericit si cred ca am aratat tuturor ca am fost mai buni. La ultima minge, ma rugam ca Victor sa dea un as si l-a dat, castigand imperial", a declarat bucuros Pavel, imbratisandu-i pe colegii sai, Victor Hanescu si Gabriel Trifu.
Dupa ce in prima zi a disputei gazduite de Sala Sporturilor din Brasov, Andrei Pavel reusea sa-l depaseasca pe Vladimir Volcikov si sa restabileasca egalitatea, sambata dupa-amiaza, liderul echipei noastre n-a mai stralucit in partida de dublu, unde a facut pereche cu prietenul sau, Gabriel Trifu, si a fost nevoit sa se incline in fata cuplului format din Max Mirnii si Vladimir Volcikov, care si-a adjudecat victoria, cu scorul de 7-6 (3), 6-3, 6-4, la capatul unui joc de peste 160 de minute. Din fericire, ieri dupa-amiaza, Andrei Pavel a intrat pe teren mult mai increzator in fortele proprii si l-a spulberat pe Max Mirnii, in patru seturi, cu scorul de 6-1, 7-6 (0), 4-6, 6-3, egaland astfel situatia generala in meciul din turul inaugural al Grupei Mondiale. De altfel, cu un joc mult schimbat in bine fata de dublu, Pavel s-a impus uimitor de lejer in primul set disputat in fata vedetei din Belarus, dar Mirnii, mult mai bine clasat in topul ATP, si-a revenit treptat, pierzand al doilea set la tie-break, pentru ca, in partea a treia, sa se impuna cu 6-4. Decis sa-i acorde sansa colegului sau Victor Hanescu de a lupta pentru calificarea in sferturile de finala, Pavel a obtinut un break miraculos chiar in debutul setului al patrulea, dupa care fiecare jucator si-a castigat serviciul, ultimul game fiind de infarct, dupa ce Mirnii a salvat incredibil trei mingi de meci pe serviciul sau. Astfel, cu un un retur dezarmant si un serviciu devastator, Pavel a reusit sa-l puna la colt pe Mirnii si sa relanseze disputa pentru calificarea in sferturi, spre bucuria celor prezenti in arena de la poalele Tampei. La scorul general de 2-2, au intrat pe teren Hanescu si Volcikov pentru a obtine ultimul punct magic pus in joc. Presat de importanta meciului, Hanescu a inceput ceva mai slab, dar si-a regasit rapid cadenta normala, a recuperat un break, si s-a impus in tie-break-ul primului set, scor 7-6 (2), aducand speranta in tabara noastra. A urmat un joc extrem de inteligent din partea lui Hanescu, care a castigat cu un efort admirabil si urmatoarele doua seturi, cu 6-4 si 7-6 (6), obligandu-l pe Volcikov sa paraseasca terenul cu capul plecat dupa un as reusit chiar la finalul partidei, in vreme ce tricolorii au incins o hora a bucuriei stropita cu sampanie, in mijlocul salii din Brasov.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.