Agentia Nationala a Taberelor si Turismului Scolar (ANTTS) a anuntat intr-o conferinta de presa ca a definitivat programul taberelor din perioada vacantei de primavara destinate elevilor si studentilor. Astfel, in perioada 19 martie 3 aprilie, ANTTS pune la dispozitia elevilor, studentilor, tinerilor si cadrelor didactice, peste 10.000 de locuri de cazare, pe serie, in spatiile Agentiei.
Reporter: Doamna director general Riana Nicolae, spuneati ca ANTTS are 10000 de locuri, pe serie, in taberele din aceasta primavara. Cate serii vor fi?
Riana Nicolae: Agentia organizeaza doua serii de tabere de cate o saptamana, deci in total avem 20000 de locuri prima serie fiind programata pentru 19 martie a.c.
Rep.: Care sunt locatiile unde se organizeaza taberele?
R. N.: Este vorba de taberele traditionale, permanente, care se organizeaza si in vacanta de iarna. Cele mai atractive locatii sunt cele de pe Valea Prahovei, respectiv taberele din Busteni si Sinaia care dispun de vile cu un grad de confort foarte mare si unde copiii vor putea practica si sporturi de iarna. In Busteni, Agentia pune la dispozitie si un autocar cu care copiii sunt transportati la partie si inapoi in tabara.
De asemenea, avem taberele de la Poiana Pinului, Arbanas si Monteoru (in judetul Buzau) tabere foarte bine dotate si care ofera conditii excelente.
In Dambovita, avem 3 tabere: Caprioara, Vanatorul si Cerbul care sunt foarte atractive.
Rep.: Ce se intampla cu tabara Stejarul, pe care ati inaugurat-o acum doi ani?
R. N.: Din pacate, in tabara Stejarul care este si cea mai eleganta - nu putem trimite copii in aceasta primavara deoarece procesul de surpare a dealului din spatele taberei care a inceput anul trecut ar putea reprezenta un potential pericol.
Se pare ca acum Romsilva (pe care am sesizat-o inca de anul trecut) a inceput sa ia masuri de stopare a surparii care pune in pericol doua dintre cladirile unde sunt cazati copiii.
Insa in aceasta primavara, in tabara Stejarul nu se va organiza nimic.
Rep.: Ce alte tabere mai aveti?
R. N.: Mai organizam tabere in Ardeal - la Sovata (judetul Mures), in bazele turistice ale ANTTS din Satu Mare si Baia Mare unde conditiile sunt, de asemenea, excelente. In Baia Mare, avem un microbuz nou-nout cu care se vor organiza excursii in cele mai frumoase locuri din Maramures, inclusiv la Borsa pentru cei dornici sa schieze.
De asemenea, avem tabere si pe Valea Oltului, in judetul Timis si in Mehedinti.
Rep.: Care este pretul unei zile de cazare in taberele Agentiei?

R. N.: Pentru majoritatea taberelor, preturile sunt intre 280.000 si 325.000 lei/zi. Exceptie fac taberele din Sinaia si tabara Poiana Pinului, din judetul Buzau, unde conditiile fiind de lux, pretul unei zile de cazare ajunge la 350.000 lei/zi. Astfel, costul unui sejur de 6 zile este cuprins intre 1.680.000 lei si 2.100.000 de lei - cel mai "scump" bilet fiind de 2.450.000 lei pentru taberele din Sinaia, insa sejurul este 7 zile. Bineinteles ca acesti bani acopera nu numai cazarea in conditii foarte bune, ci si caldura, apa calda, 3 mese pe zi, asistenta medicala, precum si programul de tabara care include jocuri si activitati sportive in aer liber (drumetii etc), activitati de club, discoteca etc (program care este asigurat de animatorii de vacanta care deja au experienta taberelor din vara trecuta si a celor din aceasta iarna).
Rep.: Cum se face ca desi toate s-au scumpit, la ANTTS preturile au ramas aproape neschimbate?
R. N.: Noi am facut eforturi ca ANTTS sa pastreze pretul unui sejur la aproape acelasi nivel cu cel din vara 2004; si, cu subventiile primite de la bugetul de stat, am reusit acest lucru fara sa facem rabat de la calitate, inclusiv in ceea ce priveste mancarea copiilor pentru care ANTTS nu practica adaosuri comerciale.
Rep.: Aveti si oferte de sejururi in strainatate?
R. N.: Pentru prima data, ANTTS are si oferte externe, respectiv vacanta de 6 zile in Grecia (in statiunea Paralia Katerini, de langa Salonic), unde avem 586 de locuri, in doua serii care incep pe 18 martie si 25 martie a.c. Transportul (tur-retur) se va face cu 14 autocare de lux de 4 stele, iar cazarea copiilor este asigurata in vile de 2 si 3 stele unde beneficiaza si de pensiune completa. Toate acestea, la un pret de numai 95 de euro - Agentia oferind si gratuitate pentru un cadru didactic care insoteste un grup de zece elevi.
Rep.: Cum ati reusit sa aveti un pret atat de mic pentru o vacanta in strainatate?
R. N.: Pretul este atat de mic deoarece ANTTS are comision ZERO la excursiile externe; iar pe de alta parte am negociat direct cu detinatorii de baze turistice, fara sa apelam la intermediari interni sau externi.
Rep.: Ce alte proiecte mai aveti pentru perioada urmatoare?
R. N.: In perioada urmatoare ANTTS organizeaza si doua evenimente importante. Primul este Targul de Oferte Educationale organizat de Asociatia "Scoala Democratiei" impreuna cu ANTTS care se va deschide pe 15 martie la Palatul National al Copiilor si unde scolile generale isi vor prezenta, pentru prima data, oferta educationala (tiparituri, propuneri de activitati etc).
Cel de-al doilea eveniment organizat de ANTTS este Targul de Tabere si Turism Scolar care se va desfasura intre 5-8 aprilie a.c., la Sala Palatului din Capitala, unde fiecare agentie din tara isi va promova oferta, iar ANTTS isi va promova oferta externa pentru aceasta vara.
Rep.: Sunteti director general al ANTTS din iunie 2004 cand ati ocupat postul prin concurs. Nu stiu cata sustinere ati avut din partea fostilor guvernanti (avand in vedere ca dvs sunteti membru PD); acum, insa, beneficiati de sustinere, avand in vedere ca ANTTS este in subordinea Autoritatii Nationale pentru Tineret, implicit a Guvernului?
R. N.: Nu pot sa spun ca am avut prea multa sustinere din partea fostului Guvern, dar nici nu pot sa ma plang de faptul ca mi s-ar fi pus bete in roate.
Acum, insa, pot spera la o sustinere puternica din partea Executivului; mai ales ca in noiembrie 2004 (cand fosti guvernanti se aflau inca la putere) am semnat cu Alianta DA si Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant un Protocol de Parteneriat pentru Aplicarea Strategiei de Reconstructie a Sistemului Educational protocol pe care se afla atat semnatura actualului Presedinte al Romaniei, Traian Basescu, cat si cea a actualului prim ministru, Calin Popescu Tariceanu.
In opinia mea, acest protocol constituie o garantie ca voi fi sustinuta in eforturile mele de a realiza obiectivele ANTTS pe care le-am propus la vremea respectiva.
Nu am nici un motiv sa cred ca nu voi avea sprijinul de care am nevoie. (Al.B)