Conducerea PD a avut ieri o intrevedere cu lideri ai Partidului Socialist European (PES), in incercarea de a clarifica relatia democratilor cu Internationala Socialista (IS), dupa ce acest for a sprijinit PSD in campania electorala de anul trecut. Ac
Conducerea PD a avut ieri o intrevedere cu lideri ai Partidului Socialist European (PES), in incercarea de a clarifica relatia democratilor cu Internationala Socialista (IS), dupa ce acest for a sprijinit PSD in campania electorala de anul trecut. Aceasta in conditiile in care, atat PSD, cat si PD sunt membre ale IS. Socialistii europeni au avut si ei nemultumiri, legate mai ales de faptul ca PD a intrat in alianta cu un partid liberal si ar urma sa fuzioneze cu acesta. Presedintele interimar al democratilor Emil Boc i-a informat pe socialistii europeni ca, cel putin deocamdata, prioritatile PD sunt actul de guvernare si castigarea din primul tur a functiei de primar general al Capitalei. "Impreuna cu reprezentantii PES, am hotarat sa lasam deoparte problemele pe care le-am avut in trecut, in acest moment fiind primordiale integrarea Romaniei in Uniunea Europeana si aplicarea programului social-democrat in actul de guvernare. Conducerea PD se deruleaza pe baza motiunii "Romania puternica. Romania social-democrata". Orice alte discutii pe teme de afilieri internationale sunt inutile pana dupa Congres", a afirmat Emil Boc. Congresul PD este convocat in mai si ar urma sa clarifice afilierea doctrinara a partidului si, mai ales, daca democratii vor opta pentru o fuziune cu liberalii.
Seful delegatiei PES Jan Marinus Wiersma le-a explicat democratilor ca, in campania electorala de anul trecut, pentru IS a fost "greu de gestionat" relatia cu doua partide social-democrate, aflate in conflict unul cu altul, a relatat Emil Boc pentru Mediafax. Cat priveste motivul pentru care cei de la IS au preferat sa sustina PSD, raspunsul "va fi dat de istorie", a completat liderul interimar al PD. El a mai precizat ca discutiile liderilor PD cu reprezentanti ai Partidul Popular European (PPE) nu au facut obiectul discutiilor cu socialistii europeni, dialog democratilor cu popularii europeni nefiind oficial.
Socialistii europeni i-au asigurat pe liderii PD ca Romania va avea intreaga sustinere a parlamentarilor socialisti pentru integrarea in UE. Pe viitor, socialistii europeni vor promova reprezentarea, la nivel de observatori, a parlamentarilor PD in Parlamentul European, se arata intr-un comunicat de presa al democratilor. La intalnire, PD a fost reprezentat de liderul interimar al partidului, Emil Boc, de vicepresedintii Sorin Frunzaverde si Cezar Preda si de secretarul executiv Silvian Ionescu, iar din delegatia Grupului parlamentar PES au facut parte, alaturi de vicepresedintele grupului, Jan Marinus Wiersma, secretarul general David Harley, secretarul Rob Van de Water si Alexandra Doboly, membru in cadrul grupului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.