Franta asteapta "o solutie convenabila" pentru criza transnistreana si Republica Moldova, iar "ceea ce este important in acest moment este pastrarea integritatii teritoriale" a acesteia - a declarat Herve Ladesous, purtator de cuvant al Ministerului
Franta asteapta "o solutie convenabila" pentru criza transnistreana si Republica Moldova, iar "ceea ce este important in acest moment este pastrarea integritatii teritoriale" a acesteia - a declarat Herve Ladesous, purtator de cuvant al Ministerului francez de Externe. Oficialul francez si-a exprimat ieri preocuparea in ceea ce priveste derularea procesului electoral din republica Moldova. Franta impartaseste pozitia exprimata de UE si asteapta cu interes raportul observatorilor OSCE care vor participa la alegerile de duminica.
In ceea ce priveste aspiratiile europene ale Republicii Moldova, "evident, Moldova face parte din Europa (geografic - n.n), dar ceea ce trebuie sa discutam in acest stadiu este pastrarea integritatii teritoriale a Republicii Moldova si ceea ce este important este gasirea unei solutii convenabile pentru criza transnistreana".
Comentariile sunt destul de transparente: UE nu poate integra o tara in stare de conflict si care, pe de-asupra, are trupe rusesti pe teritoriul sau. Atata vreme cat aceste trupe nu se retrag, atata vreme cat Tiraspolul continua sa faca figura de separatist, nu poate fi vorba despre o eventuala aderare la UE. Este, de altfel, ceea ce spunea si Michel Barnier, care propunea Moldovei - ca si Ucrainei de altfel - un parteneriat intarit.
In ceea ce priveste participarea Romaniei la negocierile privind Transnistria, Herve Ladesous a afirmat ca Franta privilegiaza "un format eficace". Formula nu este intru totul incurajatoare, dar Romania "ar putea participa daca toate partile deja implicate sunt de acord".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.