Regizorii celor trei scurt-metraje distinse anul trecut la cele mai importante festivaluri de film din lume au fost premiati, ieri, de Uniunea Cineastilor la o editie la care s-au acordat nu mai putin de 32 de diplome, dar care a fost marcata de abse
Regizorii celor trei scurt-metraje distinse anul trecut la cele mai importante festivaluri de film din lume au fost premiati, ieri, de Uniunea Cineastilor la o editie la care s-au acordat nu mai putin de 32 de diplome, dar care a fost marcata de absenta filmelor lui Pintilie si Nicolaescu. Cele mai importante distinctii ale editiei - o serie de trei premii speciale ale juriului - au revenit ex-aequo lui Catalin Mitulescu pentru scurt-metrajul "Trafic" (Palme d'Or la Cannes), Cristi Puiu pentru "Un cartus de Kent si un pachet de cafea" (Ursul de Aur la Berlin), si Constantin Popescu pentru "Apartamentul" (Marele Premiu la Venetia). Cristi Puiu nu a fost insa prezent la ceremonie pentru a-si ridica diploma. Juriul a premiat cu mai multe distinctii diverse performante actoricesti. Maia Morgenstern s-a ales cu un premiu special, prilej pentru actrita de a glumi pe seama coronitei de flori pe care organizatorii o asezau pe capul fiecarei premiante. "Trebuie sa va marturisesc ca este pentru prima data in viata cand iau premiu cu coronita", a spus ea. Horatiu Malaele si-a adjudecat premiul pentru interpretare masculina rol principal, cu personajele intepretate in "Damen Tango" si "Magnatul". "Nu ma asteptam. Ma asteptam sa iau premiul "Marcel Iures" pentru intreaga activitate sau premiul "Colea Rautu" pentru debut", a glumit actorul. La categoria rol secundar, distinctiile au revenit Cocai Bloos pentru "Magnatul" si "Visul lui Liviu" si lui Razvan Vasilescu pentru "Magnatul". Tanara actrita Ana Ularu, care in 2004 a putut fi vazuta in trei premiere de lung-metraj ("Italiencele", "Magnatul" si "Damen Tango"), a luat premiul pentru interpretare feminina debut. Cel mai bun regizor al anului trecut a fost considerat Dinu Tanase - "Damen Tango", acelasi film fiind premiat si pentru muzica semnata de Stefan Elefteriu. Pe langa scurt-metraje si lung-metraje, juriul a premiat si un film de mediu metraj: "Calatorie de vis" de Valentin Hotea. Premiul pentru imagine i-a revenit lui Mihai Malaimare Jr., pentru "Lotus" si "Apartamentul". Celor 17 premii de la film de fictiune li s-au adaugat alte 15 distinctii la sectiunea film documentar si de animatie, la care membrii juriului au fost: Nicolae Margineanu, Ioana Popescu, Luminita Cazacu, Calin Stanculescu, Vlad Leu, Alecu Croitoru, Monica Ghiuta, Ion Truica si Mircea Bunescu. (A.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.