Guvernul se angajeaza sa ajute administratiile locale in a identifica locatii corespunzatoare pentru institutiile publice care ocupa proprietatile confiscate pana in 1990 si care au fost restituie in baza legii, astfel incat procesul de retrocedare s
Guvernul se angajeaza sa ajute administratiile locale in a identifica locatii corespunzatoare pentru institutiile publice care ocupa proprietatile confiscate pana in 1990 si care au fost restituie in baza legii, astfel incat procesul de retrocedare sa fie accelerat. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca in numeroase cazuri imobilele confiscate de la comunitatea evreiasca nu pot fi restituite in natura, fiind ocupate de diverse institutii locale, fara solutii de mutare. "Respectam dreptul la proprietate al tuturor cetatenilor si ne preocupa faptul ca, la 15 ani de la caderea comunismului, nedreptatile provocate de nationalizari si confiscari nu au fost inca reparate. Principiul nostru este ca restituirea sa se faca in natura, iar acolo unde acest lucru nu este posibil, proprietarii de drept sa primeasca despagubiri la justa valoare", a spus Tariceanu. El a cerut Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului sa constituite fondul de 20% din sumele obtinute din privatizari, pentru acordarea despagubirilor in bani. Ministerul Justitiei si Ministerul Agriculturii lucreaza in prezent la un pachet legislativ in domeniul retrocedarii proprietatilor, respectiv la o propunere de modificare a Legii fondului funciar. (B.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.