Reducerea ponderii ratei de credit in venitul lunar al persoanelor fizice care vor sa contracteze un credit ar fi o masura ineficienta pentru limitarea vitezei de crestere a imprumuturilor pentru populatie, a declarat, ieri, prim-viceguvernatorul BNR
Reducerea ponderii ratei de credit in venitul lunar al persoanelor fizice care vor sa contracteze un credit ar fi o masura ineficienta pentru limitarea vitezei de crestere a imprumuturilor pentru populatie, a declarat, ieri, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. "Exista o astfel de propunere ca element de negociere cu Fondul Monetar International, dar noi o sa le explicam ca este ineficienta. Probabil va fi compensata prin alte masuri", a spus Florin Georgescu.
Una dintre acestea ar putea fi obligarea bancilor sa solicite informatii financiare detaliate de la clienti. Prin normele din februarie 2004 a fost stabilit ca rata lunara sa reprezinte cel mult 30% din venitul net, in cazul creditului de consum.
Propunerea FMI viza reducerea pragului cu 5-10 puncte procentuale. BNR a facut simulari privind eventuale modificari, in urma carora s-a dovedit ineficienta unei asemenea masuri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.