Pensionarii care sufera de diverse boli cronice, mamicile, copiii si cadrele didactice sunt ''cei mai constiinciosi'' in ceea ce priveste efectuarea controlului anual, la cabinetele medicilor de familie.
La acest control trebuie sa se prezint
Pensionarii care sufera de diverse boli cronice, mamicile, copiii si cadrele didactice sunt ''cei mai constiinciosi'' in ceea ce priveste efectuarea controlului anual, la cabinetele medicilor de familie.
La acest control trebuie sa se prezinte fiecare asigurat, o data pe an, in luna in care s-a nascut.
"Populatia activa este cea care nu vine la controlul anual. Adultii se considera sanatosi, scapand din vedere faptul ca poate fi vorba despre o sanatate aparenta. Exista boli asimptomatice care nu au forme violente de manifestare, dar, care ulterior, nu mai pot fi vindecate complet'', ne-au declarat surse autorizate din cadrul Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB). Pensionarii cu boli cronice ''trec'' lunar pe la cabinetele medicilor de familie pentru a li se prescrie retetele cu medicamentele compensate sau gratuite specifice bolii, cadrele didactice au nevoie de rezultatele controlului anual pentru a putea preda, iar mamicile isi aduc copiii la vaccinari. Astfel, sunt ''prinse'' aceste categorii pe la cabinetele medicilor de familie si li se efectueaza controlul anual. In ceea ce priveste persoanele active, medicii de familie nu pot ''alerga dupa ele si nici nu pot fi aduse cu forta la control''. Pentru neprezentarea la controlul anual a asiguratilor inscrisi pe lista, medicului de familie i se poate diminua cu 20 la suta valoarea definitiva a punctului pe trimestrul respectiv, numai in cazul in care se demonstreaza ca acest control nu a fost efectuat din vina lui. Asiguratul nu poate fi ''taxat'' pentru neprezentare, caci in situatia in care este bolnav si se adreseaza medicului de familie, acesta nu-l poate da pe usa afara. Daca bolnavul nu este consultat si nu i se prescrie tratament, sub pretexul ca nu s-a prezentat la controlul anual, medicul de familie risca sa fie acuzat de malpraxis. Spre exemplu, anul trecut, in Bucuresti, la controlul anual s-au prezentat aproximativ 1,5 milioane de asigurati, in timp ce aproape 500.000 nu l-au facut: ''Fata de anii anteriori s-a inregistrat o usoara crestere a celor ce s-au dus la controlul anual''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.