Rock Bailey, un playboy cu lipici la divele momentului, se trezeste gol intr-un salon de spital, gata sa faca dragoste cu o frumusete rapitoare. Cineva descopera un cadavru intr-o cabina telefonica. Altcineva afla ca in inima Americii doctorul Ma

Rock Bailey, un playboy cu lipici la divele momentului, se trezeste gol intr-un salon de spital, gata sa faca dragoste cu o frumusete rapitoare. Cineva descopera un cadavru intr-o cabina telefonica. Altcineva afla ca in inima Americii doctorul Markus Schultz are un laborator unde se desfasoara experimente stranii. Se produc arestari rapide, se descopera lucruri greu de adus la cunostinta semenilor. Totul pare sa conduca spre un scandal mai degraba genetic decat sexual. Suntem oare in miezul unui thriller? Asa s-ar parea daca n-am fi la curent cu inclinatia lui Boris Vian pentru parodii, jocuri si sarade. Surpriza ne este servita abia atunci cand ne dam seama ca, dincolo de tema propriu-zisa, scriitorul sta sub semnul unui vizionarism pentru care e nevoie de sigiliul harului. Garanteaza cineva ca nu ne indreptam catre o lume a mutantilor?

Furtul unei natiuni

Romania, vazuta de Tom Gallagher, e una fara retusuri. In instrumentarul cercetatorului nu exista nici minciuni cosmetice, nici partipriuri de conjunctura. Miza unei asemenea carti sta tocmai in capacitatea autorului de a ramane echidistant si de a trata subiectul cu detasarea specifica profesionistilor. Tom Gallagher a vizitat Romania si a ajuns s-o cunoasca in amanunt. Nimic nu ii este strain, de la mazilirile pronuntate de Inalta Poarta, la excursiile mineresti in centrul Bucurestiului. ""Furtul unei natiuni"" nu cuprinde retete de insanatosire sau sfaturi rostite din varful buzelor. Volumul inseamna, in primul rand, o cantitate enorma de informatii sistematizate impecabil. Gallagher a cotrobait prin arhive, a consultat colectiile ziarelor, a petrecut sute de ore pe Internet, a discutat cu oamenii din miezul evenimentelor si a aflat tot ceea ce il interesa. Rezultatul este, fara dubiu, impresionant.

Nepotul lui Rameau

Editura Rao ne propune ""Nepotul lui Rameau"", satira considerata de criticii literari a fi capodopera lui Diderot-scriitorul. Principalul redactor al ""Enciclopediei"" este unul dintre cei mai importanti ganditori ai epocii, asa cum recunostea Voltaire, intr-o scrisoare pe care i-o trimitea in decembrie 1764: ""Va privesc ca pe un om necesar lumii, nascut pentru a lumina si pentru a strivi fanatismul si ipocrizia"". Traducerea din limba franceza ii apartine lui Gellu Naum.

Expresul de Stambul

Graham Greene (""Sfarsitul aventurii"", ""Americanul linistit"", ""Omul din Havana"") revine la Polirom cu un roman scris in 1932 - ""Expresul de Stambul"", unul dintre primele mari succese ale sale. ""Expresul de Stambul"" este primul din seria celor denumite de el ""divertismente"". Descoperim aici o galerie de personaje cu care ne vom intalni mai apoi in toate cartile ce vor urma si care l-au facut atat de cunoscut. Ne defileaza sub ochi cam o duzina de caractere, calatorind in Orient Express pe ruta Ostende-Istanbul si reprezentand societatea omeneasca, oarecum ca in clasica diligenta.

Cate ceva despre mass-media

""Cate ceva despre..."" a Editurii Curtea Veche este varianta romaneasca a faimoasei colectii ""Introducing..."". Ziauddin Sardar si Borin Van Loon ne propun de aceasta data o incursiune in universul Mass-Media, explorand relatia complexa dintre mass-media, ideologie, putere si cunoastere.
Sunt explicate reactiile publicului si felul in care acesta interpreteaza continutul reprezentarii mass-media. In plus, invatam cum sa analizam un film, o reclama si ne dam seama in ce masura presa modeleaza opinia publica.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.