Desi au trecut patru luni de cand ofiteri ai Corpului de Control al Inspectoratului General al Politiei Romane au cerut politistilor doljeni sa finalizeze dosarul penal in care Adrian Mititelu este cercetat pentru un prejudiciu de peste patru miliard
Desi au trecut patru luni de cand ofiteri ai Corpului de Control al Inspectoratului General al Politiei Romane au cerut politistilor doljeni sa finalizeze dosarul penal in care Adrian Mititelu este cercetat pentru un prejudiciu de peste patru miliarde de lei, se pare ca acestia n-au ajuns la nici un rezultat, cazul nefiind trimis nici unui Parchet. Atitudinea acestora nu este chiar surprinzatoare.
Ceea ce ridica, insa, semne de intrebare este faptul ca, desi de obicei procurorii se sesizeaza din oficiu in legatura cu prejudicii mult mai mici decat acesta, cazul de fata pare sa fie trecut cu vederea.
Dosarul in care afaceristul doljean este cercetat penal de politistii locali pentru o evaziune fiscala de peste patru miliarde de lei, bate pasul pe loc de mai bine de un an. Anchetatorii par sa nu poata deslusi itele (sa zicem incurcate) tesute de Mititelu, cu toate ca, la inceputul anului trecut, doi consilieri din cadrul Directiei de Control Fiscal Dolj au verificat una dintre firmele lui, descoperind suficiente nereguli in actele contabile pentru a-l incrimina.
Amintim ca, in perioada 19 ianuarie - 19 februarie 2004, cei doi consilieri au verificat SC Spiso International SRL Bechet - fosta SC Teladri Impex SRL Craiova, conform adresei IPJ Dolj din 25 noiembrie 2003. Potrivit procesului verbal nr. 761, SC Teladri Impex SRL Craiova nu a inregistrat, nu a declarat si nu a virat, intre anii 1998-1999, obligatiile fiscale datorate statului, desi a desfasurat activitati care i-au adus venituri.
Cercetarile politistilor au scos la iveala faptul ca firma in cauza a derulat relatii comerciale care i-au adus profit cu SC Aragon Impex SRL, SC Liantul SA, SC Jiul SA si SC Coreal SA.
Din 1994 cand a fost infiintata SC Teladri Impex SRL, au fost schimbati asociatii, s-a modificat denumirea si a fost mutat sediul.
La 19 iulie 1999, pe rolul Tribunalului Dolj a fost inregistrata cererea SC Liantul privind declansarea falimentului impotriva firmei lui Mititelu pentru o creanta de 28.279.462 de lei. In urma actiunii, SC Teladri Impex SRL Craiova si-a achitat datoria prin vanzarea unui autocamion in valoare de 24.369.719 lei, cu factura fiscala nr. 8701012/7.03.2000.
Cateva luni mai tarziu, Mititelu a initiat actiunea de cesionare a partilor sociale si schimbarea sediului, printr-un act aditional autentificat sub nr. 1418/29.08.2000.
Astfel, Adrian si Ileana Mititelu s-au retras din firma, s-a cesionat capitalul social de 500.000 lei catre SC Spiso Agrocom SRL Craiova, s-a schimbat sediul social din Craiova la Bechet, iar SC Teladri Impex SRL a devenit SC Spiso International SRL, administrator fiind numit Dumitru Stanciulescu.
In timpul cercetarilor, s-a stabilit ca SC Spiso International SRL nu a depus dosarul fiscal de infiintare, bilantul contabil sau balantele si nici declaratii de impozite si taxe sau deconturi TVA.
Mai mult decat atat, sediul social a fost schimbat in timpul cercetarilor penale si nu a fost instiintat organul fiscal teritorial.
Din documentele justificative, puse la dispozitie de catre IPJ Dolj, s-a constatat ca SC Teladri Impex SRL Craiova a livrat, in perioada 1998-1999, catre SC Aragon Impex SRL Craiova materiale de constructii in valoare de 715.597.608 lei, din care TVA aferenta 129.042.216 lei. "Luand in calcul si marfurile livrate catre SC Nasser Impex SRL Craiova (consemnate in actul de control anterior nr. 677/31.03.2000) rezulta ca in anii fiscali 1998-1999, SC Teladri nu a inregistrat in contabilitate venituri totale de 2.112.349.524 lei si TVA aferenta de 363.049.856 lei", se spune in acelasi proces-verbal incheiat in urma controlului fiscal.
In anul financiar 2000 au fost efectuate operatiuni economice fara sa fie inregistrate in contabilitate mai multe facturi. De asemenea, intre 1996 si 2000, SC Teladri Impex SRL nu a tinut nici un fel de evidenta contabila si fiscala. "Din cele prezentate se constata ca in perioada 1998-1999, SC Teladri Impex SRL Craiova, administrata de Adrian Mititelu, a efectuat operatiuni comerciale generatoare de venituri fara respectarea normelor legale (...), prin care
a fost prejudiciat statul cu 4.640.541.267 lei", se arata in documentul nr. 761 intocmit de Directia de Control Fiscal.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.