Paul Wolfowitz, secretar de stat adjunct in cadrul departamentului american al apararii, este anuntat drept candidatul care il va inlocui pe James Wolfensohn la presedintia Bancii Mondiale, transmite Financial Times. Wolfowitz se numara printre putin
Paul Wolfowitz, secretar de stat adjunct in cadrul departamentului american al apararii, este anuntat drept candidatul care il va inlocui pe James Wolfensohn la presedintia Bancii Mondiale, transmite Financial Times. Wolfowitz se numara printre putinii candidati americani la conducerea institutiei financiare internationale.
Nominalizarea acestuia, unul dintre arhitectii operatiunilor din Irak si fost ambasador SUA in Indonezia, nu este lipsita de controverse si ar putea da nastere unor noi intrebari legate de procesul de alegere a presedintelui Bancii Mondiale.
Printre cei mentionati pe lista candidatilor americani se mai numara Randall Tobias, membru al administratiei prezidentiale.
Conducerea Bancii Mondiale si a Fondului Monetar International este decisa de toti actionarii celor doua institutii. In mod traditional, la conducerea bancii este numit un american, iar la conducerea fondului, un european. Alegerea presedintelui Bancii Mondiale nu va fi un proces usor avand in vedere ca oficialii europeni fac aluzie la disputa legata de Caio Koch-Weser, candidatul la conducerea FMI, favorizat de europeni dar contestat de SUA - stabilindu-se astfel un precedent care ar putea duce la exprimarea dreptului de veto in ceea ce priveste nominalizarea americanului la sefia Bancii Mondiale.
De asemenea, tarile aflate in curs de dezvoltare au cerut sa aiba un cuvant mai greu de spus in alegerea presedintelui Bancii.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.