Comisia parlamentara de control a activitatii Serviciului Roman de Informatii intra maine in paine. Noii membri ai acesteia vor depune juramantul la Palatul Parlamentului, in cadrul sedintei comune a Senatului si Camerei Deputatilor. Senatorul libera
Comisia parlamentara de control a activitatii Serviciului Roman de Informatii intra maine in paine. Noii membri ai acesteia vor depune juramantul la Palatul Parlamentului, in cadrul sedintei comune a Senatului si Camerei Deputatilor. Senatorul liberal Radu Stroe preia sefia Comisiei SRI, activitate pe care o considera importanta si interesanta. "In ziua de astazi lucrurile inca sunt amestecate, inca nu stim daca este transparenta activitatea, daca nu este, daca se asculta sau nu telefoanele si asa mai departe", ne-a precizat senatorul liberal. El spera ca la sfarsitul mandatului imaginea SRI si a serviciilor secrete in general sa fie una imbunatatita. "Pana acum s-a creeat imaginea ca totul este ascuns, obscur, ca aici s-au adunat toate relele posibile si imposibile. Cel putin eu asa percep lucrurile", a completat Radu Stroe, care considera ca procesul de schimbare a mentalitatilor nu poate fi complet si eficient fara interventia tuturor factorilor responsabili: presedintele Traian Basescu, CSAT, Parlamentul.
Intrebat cum vede colaborarea cu actualul presedinte al SRI, Radu Timofte, senatorul liberal a explicat ca aceasta ar trebui sa fie una bazata pe respect. "Pana acum n-am auzit lucruri grave fata de activitatea domniei sale. Cu exceptia, poate, a interventiei televizate a directorului SRI in care a facut referire la ziaristii spioni. E un fapt care-mi spune ca domnul Timofte ori nu a fost inspirat in acel moment, ori nu este ceea ce credeam noi ca este, adica un om de profesie. Vad la sefii serviciilor secrete niste scapari de acest gen, il amintesc aici si pe generalul Ardeleanu, care nu stiu daca sunt intentionate sau sunt, pur si simplu, greseli omenesti", a subliniat Radu Stroe. Daca ar fi dupa el, Stroe ar schimba toti sefii de servicii secrete imediat. "Nu este insa competenta mea sau a Comisiei pe care o reprezint", a explicat Stroe, care va discuta cu reprezentantii partidelor din aceasta Comisie modalitatile pentru ca SRI-ul sa ajunga un serviciu care sa fie agreeat in opinia publica, sa faca foarte putine erori in activitatile specifice pe care le deruleaza astfel incat sa nu existe nici un fel de abatere de la lege.
Fara almanahuri SRI
In ceea ce priveste rapoartele anuale ale activitatii SRI care se prezinta de catre Comisie si se dezbat in plenul Parlamentului, Radu Stroe spune ca nu va accepta ca acestea sa fie lipsite de substanta sau sa fie comparate cu niste almanahuri, asa cum s-a intamplat in anii anteriori. "Felul cum se face cheltuiala banului public se poate spune la sange, felul cum se asculta sau nu se asculta telefoanele diverselor categorii de indivizi sau institutii, de asemenea", a mentionat Stroe. El a subliniat ca, in cazul in care SRI va trimite un material neserios, lipsit de substanta va reactiona fara rezerve: "Cand o sa trimita SRI un asemenea material, inainte de a-l discuta in Comisie si de a-l prezenta in plen il voi trimite domnului presedinte Basescu si-i spun ca reprezentantii SRI imi scriu poezii, povesti. Si daca seful statului accepta ma gandesc daca accept si eu sau nu. Dar daca nu accepta, inseamna ca directorul SRI isi face bagajul. Nu o sa accept sa se faca de ras membrii Comisiei SRI in plen, doar de dragul de a-i da satisfactie sefului SRI oricare ar fi acesta".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.