In pofida protestelor patronatelor, site-ul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) gazduieste, in continuare, proiectul de lege privind Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale. Cu toate ca angajatorii acuza ca ac
In pofida protestelor patronatelor, site-ul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) gazduieste, in continuare, proiectul de lege privind Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale. Cu toate ca angajatorii acuza ca acest fond blocheaza sume importante de bani, facand sa scada nivelul lichiditatilor din firmele lor, se pare ca MMSSF nu este dispus sa renunte la el. Va prezentam, in continuare, principalele prevederi ale proiectului de act normativ.
Conform proiectului de lege existent pe site-ul MMSSF, institutia care administreaza resursele Fondului de garantare este Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), care, pana la intrarea in vigoare a legii, va trebui sa elaboreze regulamentul de organizare si functionare al acestui fond.
Resursele financiare ale Fondului de garantare sunt alcatuite din mai multe componente, intre care contributiile angajatorilor (urmeaza sa se stabileasca un procent din fondul total brut de salarii), sume de la bugetul de stat alocate printr-un program special, sume incasate de la societatile comerciale aflate in proces de lichidare sau faliment, pentru achitarea creantelor catre creditor (fondul de garantare), precum si contributii voluntare achitate de catre persoanele fizice si juridice sau de catre unitatile fara personalitate juridica.
Contributiile angajatorilor catre Fondul de garantare se vor achita pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se face plata, iar pentru neplata contributiilor datorate la termenul prevazut, se aplica majorari de intarziere si penalitati, in conditiile legii. Conform proiectului, drepturile salariatilor al caror angajator a fost declarat insolvabil vor fi satisfacute din resursele acestui fond.
Cu toate acestea, un salariat are dreptul la satisfacerea drepturilor din resursele Fondului de garantare doar daca angajatorul si-a achitat contributiile prevazute de lege catre acesta.
Ce creante salariale
se platesc
Proiectul stipuleaza faptul ca din resursele acestui fond poate fi platita suma totala a drepturilor salariale, plafonata la o suma stabilita prin Hotarare de Guvern, care nu poate fi mai mica decat totalul a trei salarii minime pe economie. De asemenea, se pot plati compensatii pentru concediul de odihna neefectuat, dar numai pentru o durata minima a concediului anual, stabilita de Codul muncii si pentru maximum un an de munca, plati compensatorii in cuantumul stabilit in contractul colectiv de munca si/sau contractul individual de munca, in cazul incetarii raporturilor de munca, anumite compensatii in cazul accidentelor de munca sau al bolilor profesionale si sumele restante referitoare la plata datorata in cazul suspendarii temporare a activitatii societatii din motive economice. Sumele ce vor fi platite se calculeaza pe baza drepturilor salariatilor societatilor aflate in proces de lichidare sau in faliment, ce decurg din contractele de munca, anterioare declansarii procedurii falimentului si pentru o perioada de cel mult doua luni dupa data inceperii procedurii falimentului. Salariatii unei societati aflate in proces de lichidare sau in faliment sau reprezentantul lor trebuie sa prezinte administratorului firmei respective o notificare scrisa cu 15 zile inainte de a se adresa Consiliului Fondului de garantare.
Ce sanctiuni se acorda
pentru nerespectarea platii contributiilor
Incalcarea obligatiilor de plata a obligatiilor de catre angajator constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la un an sau cu amenda, mentioneaza proiectul de lege. Neachitarea majorarilor de intarziere si a penalitatilor, precum si necomunicarea informatiilor solicitate in scris de ANOFM constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda intre 20 si 40 de milioane de lei. Constatarea si sanctionarea contraventiilor se realizeaza de catre organele de control ale Ministerului Muncii, Inspectiei Muncii si ANOFM. Amenzile contraventionale constituie venituri catre Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale. Prevederile proiectului nu se vor aplica societatilor in cazul carora procedura de faliment a fost deschisa inaintea intrarii in vigoare a viitoarei legi. In cazurile in care salariatilor unei societati care se afla in proces de lichidare sau declarata in faliment li s-au achitat in timpul procedurii de lichidare o parte din drepturile salariale restante, obligatia de plata catre acestia se reduce cu suma deja achitata. De asemenea, plata salariilor restante societatilor se va efectua din contributiile societatilor, resursele bugetului de stat alocate in cadrul unui program special si din resursele recuperate prin mijloacele stabilite si acumulate in fondul de garantare, in cazul carora procedura falimentului a fost deschisa dupa data intrarii in vigoare a legii

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.