Vechii chinezi foloseau orezul ca liant in constructii, asa cum spune o legenda, au constatat arheologii insarcinati cu restaurarea unor fortificatii din timpul dinastiei Ming, transmite Mediafax. Qin Jianming, insarcinat cu restaurarea zidurilor de
Vechii chinezi foloseau orezul ca liant in constructii, asa cum spune o legenda, au constatat arheologii insarcinati cu restaurarea unor fortificatii din timpul dinastiei Ming, transmite Mediafax. Qin Jianming, insarcinat cu restaurarea zidurilor de aparare din orasul Xitan, provincia Shaanxi, a spus ca a facut aceasta descoperire cand a indepartat tencuiala aplicata pe zidurile de caramida. Tencuiala era uimitor de rezistenta si testele chimice urmate de o analiza spectografica au dezvaluit prezenta unui liant pe baza de orez in mortar. Potrivit specialistilor aceasta tehnica ar putea explica rezistenta remarcabila a structurilor din caramida construite in epoca respectiva. Pana in prezent, numai legendele vechi faceau referire la aceasta tehnica de constructie. Zidurile din Xitan au fost ridicate in primii ani ai dinastiei Ming (1368-1644). (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.