Compania Iukos, odinioara cel mai mare exportator de petrol din Rusia, a pierdut batalia purtata prin tribunalele americane, prin care se opunea confiscarii activelor sale de catre statul
rus - infrangere ce ar putea reprezenta sfarsitul grup
Compania Iukos, odinioara cel mai mare exportator de petrol din Rusia, a pierdut batalia purtata prin tribunalele americane, prin care se opunea confiscarii activelor sale de catre statul
rus - infrangere ce ar putea reprezenta sfarsitul grupului petrolier, transmite Bloomberg.
Avand in vedere importanta companiei pentru economia rusa, cazul ar trebui audiat intr-un tribunal agreat de oficialii guvernamentali si creditori, a decis judecatoarea Letitia Clark, respingand solicitarea grupului Iukos de a fi plasat sub protectia Capitolului 11 al legii americane a falimentelor.
In conditiile in care apelul formulat impotriva grupului petrolier a fost acceptat de Tribunalul din Houston, unde s-a judecat dosarul, Iukos nu va putea solicita despagubiri din partea Deutsche Bank, a altor creditori sau a Guvernului rus, care a confiscat principala unitate de productie a Iukos (Iuganskneftegaz), pe care a vandut-o mai apoi, in cadrul unei licitatii, pentru 9,34 miliarde de dolari. Statul rus ar putea scoate la licitatie si alte active ale companiei petroliere pentru a recupera impozite restante si penalitati in valoare de 28 de miliarde de dolari. Hotararea judecatoreasca "elimina una dintre ultimele solutii ale Iukos", a afirmat Donald Coxe, presedinte al societatii de investitii Harris Investment, din Chicago. "Grupul Iukos va fi, probabil, inghitit de Mama Rusie", a mai spus acesta. Decizia tribunalului american urmeaza conflictului, ce dureaza de un an de zile, intre Guvernul presedintelui Vladimir Putin si grupul Iukos - conflict ce a dus la devalorizarea actiunilor grupului, la incarcerarea fostului director executiv Mihail Hodorkovski si la explozia pretului petrolului, pe fondul temerilor potrivit carora exporturile Rusiei vor fi intrerupte.
In urma anuntului privind decizia tribunalului american, actiunile Iukos au pierdut 13 procente pana la valoarea de 19,68 de ruble per titlu. De la arestarea lui Hodorkovski, la 25 octombrie 2003, pretul titlurilor Iukos a scazut cu 95 la suta. La 14 decembrie anul trecut, grupul petrolier Iukos a solicitat protectia Capitolului 11 al legii americane a falimentelor si a obtinut un ordin de restrictie menit sa blocheze licitatia organizata de Guvernul rus, pentru vanzarea unitatii Iugansk, ce reprezinta aproape 60 la suta din activele Iukos. Kremlinul a ignorat acest ordin de restrictie si a vandut, pana la urma, Iugansk - care este detinuta, in prezent, de compania petroliera de stat Rosneft.
Teama razbunarii
Respingerea solicitarii Iukos dezamorseaza un potential conflict in relatia dintre Statele Unite si Rusia, in conditiile in care presedintele american George W. Bush ii cere lui Vladimir Putin sa-si respecte angajamentul referitor la democratia Rusiei. Iukos a argumentat ca autoritatile fiscale ruse intentionau sa preia compania si sa instraineze principalele sale active.
"Daca decizia Tribunalului din Houston ar fi fost favorabila Iukos, Kremlinul ar fi incercat o razbunare impotriva companiilor americane din Rusia", a apreciat Coxe. "Nici o companie petroliera americana nu ar mai fi fost in siguranta", a completat acesta.
In calitate de cel mai mare producator de petrol si gaze din lume, Rusia intentioneaza sa interzica firmelor straine sa participe la licitatiile pentru marile rezerve de petrol si metale pretioase, inclusiv pentru campul petrolier Sakhalin-3, exploatat de companiile americane Exxon Mobil si Chevron Texaco. Doar companiile detinute de investitori autohtoni, in proportie mai mare de 51 la suta, vor putea licita pentru rezervele respective.
In cadrul actiunii inaintate Tribunalului din Houston, Iukos a dat in judecata Deutsche Bank, Gazprom si alte companii rusesti, solicitand despagubiri in valoare de 20 de miliarde de dolari pentru asa-numita "expropriere" legata de unitatea Iugansk. Grupul petrolier a dat, totodata, in judecata statul rus pentru incalcarea ordinului de restrictie.
Deutsche Bank a cerut judecatoarei Clark sa respinga solicitarea Iukos pe motiv ca nu exista nici un temei pentru care dosarul ar trebui judecat in Statele Unite.
Iukos nu are active sau angajati in SUA in afara de Bruce Misamore, directorul financiar executiv, si computerul sau, au argumentat oficialii Deutsche Bank. Misamore a infiintat filiala americana a Iukos in orasul sau natal, Houston, cu cateva zile inainte de formularea solicitarii adresate tribunalului american si este singurul angajat din SUA al grupului petrolier, au adaugat reprezentanti ai bancii germane.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.