Primarul orasului doljean Filiasi, inginer Nicolae Stancioi, acuza fosta conducere a Ministerului Economiei si Comertului de sistarea intentionata a activitatii de productie a SC Uzina Mecanica in scopul favorizarii unor "investitori clientelari" de

Primarul orasului doljean Filiasi, inginer Nicolae Stancioi, acuza fosta conducere a Ministerului Economiei si Comertului de sistarea intentionata a activitatii de productie a SC Uzina Mecanica in scopul favorizarii unor "investitori clientelari" de a o cumpara la un pret cat mai mic. Este vorba despre patronul firmei SC Grimex Group Oltenia SA, Constantin Dilgoci, si firma bucuresteana SC Geda Prodexim (a carei unica
"persoana de contact" este Dan Radulescu). Cea din urma este o firma de apartament cu sediul in Strada Strabuna nr. 24 din sectorul 1 al Capitalei. In locuinta cu pricina locuieste chiar Dan Radulescu impreuna cu familia. Potrivit comunicatului MEC, datat
7 ianuarie 2005, cei doi afaceristi erau "interesati de preluarea pachetului de actiuni reprezentand 100% din capitalul social al SC Uzina Mecanica Filiasi", alaturi de Batog Severus-Emanuil (persoana fizica), urmand ca "programul de negociere cu cei acceptati sa fie comunicat ofertantilor de catre Comisia de negociere".
Uzina Mecanica Filiasi a fost trecuta pe "linie moarta" chiar de cei care ar fi trebuit sa sustina activitatea economica a acesteia. Acest lucru este cu atat mai grav cu cat societatea a avut, la inceputul anului trecut, contracte in derulare care ar fi putut-o ajuta sa-si revina financiar.
Toate acestea au fost semnalate chiar de primarul orasului Filiasi, inginer Nicolae Stancioi, intr-o adresa remisa Prefecturii Dolj, dar si actualei conduceri a MEC, Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, domnului senator Radu Berceanu si deputatilor Horatiu Buzatu, Mihai Voicu si Eugen Nicolaescu. Astfel, prin adresa nr. 3974 din 18 februarie 2005, primarul Stancioi acuza fosta conducere a Ministerului Economiei si Comertului de sistare cu rea-vointa a activitatii SC Uzina Mecanica Filiasi, desi societatea "este unicul producator al proiectilului de calibru 40 mm pentru aruncatorul adaptat la pistolul mitraliera calibru 7,62 mm, executata in variantele PG4 modernizat, PG4 iritant, PG4 consternare, PG4 incendiar, PG4 fumigena, PG4 fara schije si PG4 de instructie". Mai mult, primarul aminteste ca, in 2003, "societatea in colaborare cu specialisti din cadrul Academiei Tehnicii Militare Bucuresti au omologat lovitura calibru 40 mm compatibila cu armamentul NATO, omologare la care au participat reprezentanti ai Ministerului Apararii Nationale, SRI, Jandarmeriei, Ministerului de Interne, Romtehnica Bucuresti si altii". In adresa trimisa Prefecturii primarul subliniaza faptul ca, desi societatea avea contracte in derulare de peste 600.000 de euro si peste 250.000 de dolari, acestea "nu au putut fi onorate deoarece incepand cu 1.08.2004, conducerea MEC a sistat orice activitate de productie la aceasta uzina (...) neavand decat un singur scop: de a vinde unor investitori clientelari la un pret cat mai mic". Primarul mai noteaza ca, in momentul de fata societatea se afla in stadiul de "negociere directa" cu toate ca "s-au parcurs diverse etape, aparent legale, de privatizare a acesteia", pentru aceasta procedura fiind inscrise firmele SC Grimex Group Oltenia si SC Geda Bucuresti.

Vanduta ca fier vechi?
"Din informatiile pe care le detinem, la societatea Grimex este actionar majoritar, daca nu chiar administrator, controversatul om de afaceri Constantin Dilgoci, care, datoreaza Administratiei Finantelor Publice Dolj peste 100 de miliarde de lei. Mai mult decat atat, in vizita de cunoastere a uzinei acesta a fost insotit de o alta persoana care in perioada anilor 1997 - 1998 ocupa functia de director economic la aceasta societate si a prejudiciat uzina achitand unei firme-fantoma, prin Banca Religiilor, 300 de milioane de lei cu un CEC pe care nu era decat semnatura dumnealui, iar in spatiul destinat justificarii platii nu era trecut nimic. Tot in aceasta perioada, din unitate au disparut materiale in valoare de peste un miliard de lei din dispozitia aceleiasi persoane. La aceasta vizita, asa-zisul investitor Dilgoci si insotitorul acestuia nu au dorit sa viziteze unitatea pentru a cunoaste dotarile uzinei, interesandu-se doar de cati kilometri de cale ferata uzinala dispune", mentioneaza Stancioi in petitie, precizand ca, este evident faptul ca "nu se doreste investirea de fonduri in reabilitarea uzinei si reluarea activitatii" ci doar "sa o transforme in fier vechi si sa o vanda la un pret care sa-i asigure recuperarea contravalorii licitatiei si cateva alte miliarde de lei profit".
Exprimandu-si speranta ca destinatarii nu vor fi indiferenti fata de problemele uzinei, primarul Stancioi isi incheie adresa solicitand acceptarea infiintarii Asociatiei Salariatilor SC Uzina Mecanica, garantand in acest context reluarea activitatii si crearea de noi locuri de munca.

Varianta oficiala
In legatura cu privatizarea SC Uzina Mecanica Filiasi SA, comunicatul MEC din data de 7 ianuarie 2005 precizeaza ca "pachetul de actiuni reprezentand 100% din capitalul social al societatii urma sa fie vandut prin negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile (...) potentialii cumparatori fiind SC Geda Prodexim SRL Bucuresti, SC Grimex Oltenia SA Craiova si persoana fizica Batog Severus-Emanuil".
De asemenea, MEC noteaza ca "documentele de participare urmeaza sa fie verificate si analizate de catre Comisia de negociere, care va intocmi lista ofertantilor acceptati si le va comunica programul de negociere".

Alte afaceri
Controversatul om de afaceri doljean Constantin Dilgoci este patronul mai multor firme din judet, prin care a derulat tranzactii mai mult sau mai putin legale si a obtinut returnari de TVA substantiale.
Una dintre firmele beneficiare de TVA de miliarde de lei este SC Industrial Met Group SRL din Craiova. Societatea cu pricina a obtinut din partea Finantelor doljene peste patru miliarde de lei TVA prin cumpararea unui imobil supraevaluat de la o alta firma a sa, SC Miva Vami SRL Craiova.
Conform unui dosar de control care a ajuns si pe masa procurorilor de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova, pe 7 august 2003, Industrial Met Group a achizitionat un fost camin al fabricii Electroputere, de la SC Miva Vami SRL, cu suma de 28,5 miliarde de lei, din care TVA reprezenta 4,5 miliarde, asa cum rezulta din factura fiscala si contractul de vanzare-cumparare. La randul sau, Miva Vami cumparase acelasi imobil pe 4 aprilie 2003, adica patru luni mai devreme, de la SC Baris Oil Maldaieni din judetul Teleorman, cu suma de 5,9 miliarde de lei, din care, potrivit facturii fiscale din 1 aprilie 2003, aproape un miliard de lei reprezenta TVA.
Demn de mentionat este faptul ca nici una dintre firmele respective nu mai exista la ora actuala. In felul acesta, pretul de vanzare al imobilului a crescut in patru luni de aproape cinci ori, de la 5,9 miliarde de lei la 28,5 miliarde. Conform notei de control, valoarea reala a unei astfel de constructii, daca ar fi fost realizata la preturile si valoarea materialelor din aprilie 2004, nu ar fi depasit 5,7 miliarde, dupa cum reiese dintr-o adresa din 29 aprilie 2004 a Agentiei Nationale de Locuinte din Bucuresti. Conform aceleiasi note de control, pentru a obtine rambursarea de TVA de peste patru miliarde de lei, firma lui Dilgoci, Industrial Met Group, s-a folosit de documente fictive cu care a indus in eroare DGFP Dolj pentru restituirea TVA solicitata.
Cat de nevinovata a fost Directia Generala a Finantelor Publice Dolj ramane sa stabileasca procurorii de la Curtea de Apel sau organele de ancheta superioare de la Bucuresti. In ceea ce-i priveste pe reprezentantii firmei lui Dalgoci, acestia ar putea fi acuzati de fals intelectual, uz de fals si inselaciune.
Contactat telefonic, Constantin Dilgoci a recunoscut ca firmele Industrial Met Group si Miva Vami ii apartin, dar a negat ca TVA ar fi fost acordat ilegal.
"Da, firmele sunt ale mele. Nu am supraevaluat imobilul. Suma de TVA pe care am luat-o eu e mica, in comparatie cu tunurile care s-au dat. Ocupati-va de adevaratii mafioti, care au luat zeci de miliarde de lei. Sa stabileasca organele statului daca TVA pe care am primit-o este ilegala. Eu spun ca a fost obtinuta corect", a declarat Constantin Dilgoci.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.