Bancile romanesti nu sunt suficient pregatite pentru a aplica prevederile acordului Basel II in domeniul bancar, astfel ca unele institutii mici ar putea sa fie eliminate de pe piata, a declarat, ieri, intr-un seminar economic, Enache Jiru, presedint
Bancile romanesti nu sunt suficient pregatite pentru a aplica prevederile acordului Basel II in domeniul bancar, astfel ca unele institutii mici ar putea sa fie eliminate de pe piata, a declarat, ieri, intr-un seminar economic, Enache Jiru, presedintele Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC).
Acordul Basel II este prevazut sa intre in vigoare in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, dar prevederile sale vor putea fi aplicate, optional, si anul viitor. Data de adoptare a acordului in Romania nu a fost inca stabilita, termenul cel mai probabil fiind insa inceputul anului 2007.
"Aplicarea acordului Basel II in domeniul bancar va afecta afacerile bancilor si va reduce imprumuturile acordate acestora de catre institutiile financiare internationale, intrucat creditele vor fi eliberate in functie de ratingul acordat solicitantului", sustine Jiru.
El a mentionat ca acordul prevede introducerea de noi criterii de risc la evaluarea capitalului bancilor.
"Evaluarea capitalului bancilor se va face si in functie de un risc operational, care reprezinta expunerea la pierderea rezultata din utilizarea inadecvata sau gresita a unor sisteme sau procese interne", a explicat Jiru.
In opinia sa, bancile trebuie sa fie pregatite si din punct de vedere financiar, dar si in ceea ce priveste informatiile cuprinse in noile reglementari. "Vor fi afectate mai ales bancile mici, care ar putea fi obligate de Banca Nationala sa-si majoreze capitalul social. Aceasta ar putea, aparent, sa duca la o discriminare pe piata bancara", a adaugat Jiru.
Toate aceste aspecte se vor reflecta si in relatia bancilor cu intreprinderile care solicita credite. Astfel, pentru a acoperi riscul operational, bancile vor fi obligate sa reevalueze riscul clientilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.