Politistii din Wichita, Statele Unite ale Americii, au reusit sa prinda un criminal in serie, pe care il urmareau din anul 1974, informeaza CNN. Dennis Rader, de 59 de ani, auto-poreclit Strangulatorul BTK (cel care leaga, tortureaza si ucide - n.red
Politistii din Wichita, Statele Unite ale Americii, au reusit sa prinda un criminal in serie, pe care il urmareau din anul 1974, informeaza CNN. Dennis Rader, de 59 de ani, auto-poreclit Strangulatorul BTK (cel care leaga, tortureaza si ucide - n.red.), a fost arestat la sfarsitul saptamanii trecute, fara nici un incident. A doua zi dupa arestare, fiica suspectului, Kerri, de 26 de ani, a venit la Politie si le-a dat acestora, din proprie initiativa, o mostra de sange, afirma postul local de televiziune KAKE-TV, pentru a se stabili daca ADN-ul sau corespunde cu cel al adevaratului BTK.
Surse care nu au dorit sa-si dezvaluie identitatea au confirmat ca in procent de 90%, ADN-ul acesteia se potriveste cu cel al criminalului in serie, care fusese studiat in timpul anchetei de catre politisti.
Potrivit cotidianului Wichita Eagle, Rader a lucrat ca un soi de gardian in Park City, inca din 1990.
Politia are zece capete de acuzare pe numele Strangulatorului BTK (opt acuzatii de crima cu premeditare si alte doua acuzatii de crima). Initial nu au existat decat opt acuzatii de crima cu premeditare, insa ulterior politia a descoperit implicarea sa in alte doua asasinate ramase nerezolvate din Park City: Marine Hedge in aprilie 1985 si Delores Davis in ianuarie 1991.
Crime abominabile
In Wichita, seria asasinatelor a debutat cu uciderea a patru dintre cei sapte membri ai familiei Otero, intr-o dimineata de iarna. In timp ce trei dintre copii erau condusi la scoala de catre tatal lor Joseph, de 38 de ani, criminalul a intrat in casa familiei Otero, si, dupa o lupta scurta cu mama copiilor Julie, 34 de ani, a legat-o fedeles si apoi a ucis-o. De asemenea, BTK i-a omorat si pe cei doi copii mai mici, care se aflau in acel moment in casa. Joseph jr, noua ani, a fost ucis intr-unul din dormitoare, dupa ce a fost legat, iar Josephine, 11 ani, a fost spanzurata in pivnita. Nebunia lui BTK nu s-a oprit insa aici. El a asteptat rabdator intoarcerea acasa a lui Joseph Otero pe care l-a ucis in acelasi mod oribil, legandu-l strans cu un soi de snur de la jaluzele. Desi nici una dintre victimele sale nu a fost violata, politia a gasit urme de sperma in beciul casei. Ulterior, la locul comiterii crimelor sale au fost gasite, de fiecare data, urme de sperma. Urmatoarea sa victima a fost tanara Kathryn Bright, in varsta de doar 21 de ani, ucisa de BTK in stilu-i caracteristic, dupa ce a asteptat-o ore in sir in apartamentul pe care tanara il impartea cu fratele sau, Kevin. Acesta din urma a reusit sa supravietuiasca, desi BTK l-a impuscat de doua ori.
Alte victime ale lui BTK au fost tanara mama Shirley Vian, in varsta de 26 de ani, cei trei copii ai acesteia reusind sa scape dupa ce au fugit pe geamul din baie, si Nancy Fox, 25 de ani, ucisa, de asemenea, in locuinta ei. In septembrie 1986, Vicki Wegerle, in varsta de 28 e ani, a fost si ea strangulata in timp ce se afla in casa.
Mai mult decat atat, in afara faptului ca-si tortura victimele, BTK dorea "sa colaboreze" cu politia.
Bilete cu indicii
Ironiile sale la adresa politiei au inceput la numai noua luni de la uciderea familiei Otero. Un barbat a contactat cotidianul local "Wichita Eagle" pentru a le spune ca a gasit un bilet ciudat la biblioteca orasului. In bilet era descris cu o acuratete uluitoare cum au fost gasite victimele la locul crimei, informatii, care, dupa parerea detectivilor, numai criminalul le-ar mai fi putut sti. Din 1977, BTK a pastrat tacerea, iar cand a "vorbit" din nou a facut-o pentru a revendica asasinatul comis asupra lui Vickie Wegerle in 1986. Plicul trimis, in luna martie a anului 2004, catre ziarul local continea copia permisului auto al victimei si fotografii facute corpului acesteia inainte ca politia sa ajunga la locul crimei. Primarul orasului Wichita, Carlos Mayans, a declarat ca BTK vrea sa-i conduca pe investigatori catre sfarsitul acestui joc. "Continua sa trimita mesaje de genul "De ce sunteti atat de prosti? Chiar nu puteti sa puneti mana pe mine?". Printre ultimele indicii trimise de BTK este si o lista care seamana cu cuprinsul unei carti. "Se pare ca BTK scrie o carte despre viata lui si ultimul capitol ar trebui sa fie acela in care el este prins. Suntem de parere ca doreste ca povestea sa se termine aici", a mai spus primarul. Au urmat apoi alte biletele. Politia a refuzat insa sa le dezvaluie intreg continutul, dar a confirmat faptul ca ultima dintre scrisori contine si o amenintare.
Anuntul arestarii
La conferinta de presa a politiei de acum au participat si membrii familiilor victimelor, care, in momentul cand seful Politiei, Norman Williams, a anuntat ca "BTK a fost arestat", au inceput sa aplaude. Autoritatile din Wichita si Kansas s-au felicitat reciproc pentru munca lor de investigatie. De asemenea, postul local de televiziune KAKE, care a primit pachete si scrisori de la Strangulatorul BTK de-a lungul anilor, a dezvaluit faptul ca arestarea lui Rader a survenit dupa ce politia a obtinut o mostra de ADN care a fost comparata cu probele deja existente. O parte din pachetele trimise ziarului si politiei contineau fotografii si bijuterii furate de la victime. Din nefericire, anchetatorii au declarat ca Strangulatorul BTK nu poate fi condamnat la moarte, pentru ca pedeapsa capitala a fost reinstaurata in 1994, la trei ani dupa ce acesta a facut ultima crima cunoscuta de autoritati. (CC & B.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.